Verdedigers gebruiken rapport Van Traa al

ALMELO - Van het rapport van de commissie Van Traa wordt door advocaten van verdachten van drugshandel al dankbaar gebruik gemaakt.

De gebroeders Speijdel, raadslieden van de twee kopstukken van de Geesterense drugsbende, verwezen gisteren tijdens de behandeling van de strafzaak verschillende keren naar de bevindingen van Van Traa.

Wat aanvankelijk een simpele zaak leek te worden voor het openbaar ministerie in Almelo, is een avontuur met onzekere afloop geworden. De gebruikte opsporingsmethoden maken dat officier van justitie mr. G. M. van der Vegt spitsroeden moet lopen. Zeker in het licht van de bevindingen van de van de commissie Van Traa, die het werken met burger-infiltranten en het gecontroleerd doorleveren van grote hoeveelheden drugs, zoals in Twente is gebeurd, afwijst.

Toen de commissie nog niet bestond, adviseerde de justitiële toetsingscommissie, die de door de Twente politie gebruikte methoden tegen het licht hield, al om de zaak niet voor de rechter te brengen. Na protesten van de politie ging de toetsingscommissie overstag.

Dit bleek gisteren op de achtste zittingsdag van het proces tegen de twee hoofdverdachten. In deze zaak werd vorig voorjaar in Geesteren (O) 17 000 kilo Colombiaanse marihuana onderschept. De straatwaarde van de partij bedroeg 70 miljoen. Dat maakte de drugsvangst op het Twentse platteland tot de tot dan toe grootste marihuanavangst in de Nederlandse geschiedenis. Er werden 21 verdachten aangehouden.

Tegen de twee hoofdverdachten - een 44-jarige en een 39-jarige man uit Enschede - eiste de officier ieder vijf jaar cel. Of de rechtbank de eis van de officier volgt, is zeer de vraag gezien de zwabberige opstelling van het openbaar ministerie en de vele onbeantwoorde vragen rond de inzet van de infiltrant.

President mr. J. Inden toonde zich in elk geval geïrriteerd over het feit, dat het openbaar ministerie is teruggkomen op de eerder gedane toezegging dat de infiltrant anoniem mag worden verhoord. De rechter-commissaris zou de vragen van de advocaten van de verdachten, die van mening zijn dat hun cliënten door de infiltrant zijn 'uitgelokt', op een onbekende plaats en tijdstip voorleggen met de anonieme verklikker. Zo was het vorige maand afgesproken. Maar 'wegens gewijzigde omstandigheden', kwam het OM daar al snel van terug. Een reden om het OM niet ontvankelijk te verklaren, vinden de advocaten van de verdachten. Van de antwoorden die de chef van de divisie georganiseerde criminaliteit van de politie Twente, F. Jansen, gisteren gaf op vragen van de verdediging, werd de rechtbank ook al niet veel wijzer.

Na levering Volgens officier van justitie mr. Van der Vegt kan er van uitlokking geen sprake zijn geweest, omdat de infiltrant pas werd ingezet nadat in januari 1994 al een container met 500 kilo soft-drugs was afgeleverd in Geesteren. De als getuige opgeroepen politie-officier Jansen gaf echter geen duidelijk antwoord op de vraag of de infiltrant op 'directe of indirecte wijze' betrokken is geweest bij de levering van de bewuste container drugs.

Dat de infiltrant niet bepaald betrouwbaar is, mag volgens mr R. F. Speijdel blijken uit het rapport van de commissie Van Traa. Daarin wordt op pagina 267 over de Geesterense zaak gemeld, dat de infiltant zijn door drugshandel verkregen vermogen eind 1995 zou afdragen aan justitie in Almelo, maar dat zulks nog steeds niet is gebeurd.

Hoeveel de infiltrant voor zijn diensten heeft gekregen, is niet duidelijk. De verdediging van de verdachten vermoedt dat hij tenminste een deel van de opbrengst heeft gekregen van de inhoud van de container met 8000 kilo soft-drugs (straatwaarde 35 miljoen), waarop de recherche in augustus 1994 het zicht verloor. De infiltrant krijgt in elk geval géén 10000 gulden, zoals in het rapport Van Traa staat. Dat is volgens officier van justitie mr. Van der Vegt 'een foutje' van de commissie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden