Verdachten vechtpartij supporters bij Beverwijk als groep voor de rechter

Van een onzer verslaggevers HAARLEM - Het moet een enorme kluwen geweest zijn, de massale vechtpartij tussen Ajax- en Feyenoord-supporters langs de snelweg bij Beverwijk op 23 maart. Toch heeft de politie met slechts een vage video-opname van de matpartij en een kakofonie aan verklaringen van opgepakte relschoppers, een aardig beeld van de gebeurtenissen kunnen schetsen. Volgende week moet voor de Haarlemse rechtbank blijken of er ook een antwoord is gevonden op de meest prangende vraag: wie is er verantwoordelijk voor de dood van Ajax-supporter Carlo Picornie?

Aanstaande maandag heeft de rechtbank onder voorzitterschap van mr Beyer-Lazonder plaats ingeruimd voor drie relschoppers die sinds hun arrestatie in voorlopige hechtenis zijn gebleven. Dinsdag komen er nog vier voor, van wie er twee nog vastzitten. Donderdag en vrijdag moeten zeven vandalen verschijnen die een minder groot aandeel in de rellen gehad hebben.

Op de pro forma-zittingen in juli bleek al dat justitie niet één verdachte verantwoordelijk houdt voor de dood op Picornie, maar dat de Ajax-vandaal is overleden na een mishandeling door meerdere Feyenoorders. Hetzelfde geldt voor de zware mishandeling van de Ajacied H. Joos die met kneuzingen en een klaplong op het slagveld achterbleef. De ten laste legging spreekt duidelijk van doodslag of poging tot doodslag die de verdachten 'samen met anderen' op hun naam zouden hebben.

Verder wordt de Feyenoorders verweten dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging, geweld tegen goederen, en de deelname aan de criminele organisatie (het beruchte kapstok-artikel 140). Justitie heeft zich dus ingedekt tegen de moeilijkheid ieders persoonlijke handelingen te moeten bewijzen, maar brengt de supporters als groep (een criminele organisatie) voor de rechter.

Van de ruim honderdvijftig relschoppers die destijds het weiland bij Beverwijk hebben opgezocht, is voor justitie een harde kern van veertien man overgebleven. Vier van de verdachten worden direct in verband gebracht met de doodslag op Picorni.

Aanstichter

Dat is allereerst de koele Daniël C., de wordt gezien als de aanstichter van de massale vechtpartij. De 'rellenneger', zoals hij graag genoemd wordt, gaf na een eerdere ontmoeting tussen de twee supportersgroepen aan de oostelijke zijde van de ring A 10, voor televisie het commentaar dat de Ajacieden 'allemaal mietjes' waren omdat zij bij die afspraak de benen hadden genomen.

Hij heeft bekend Ajacied Joos met een mes te hebben gestoken, maar ontkent stellig Picornie te hebben aangeraakt. Getuigen melden echter dat Daniël C. wel degelijk Picornie heeft afgetuigd, 'samen met een man met rood haar en een balk'.

Alleen in de zaak tegen de 23-jarige Frankie L. beschikt justitie ook over technisch bewijs: op het slagveld vond de politie een hamer met zijn naam erop, én met het bloed van Picornie. Verschillende getuigen hebben verklaard dat Frankie L. ook degene is geweest die de hamer in handen heeft gehad. Hij kwam na afloop van de vechtpartij ook trots bij de auto's aanlopen met de mededeling 'Ik heb hem geraakt'.

Zijn advocaat mr L. van der Biezen heeft echter een sterke troef in handen: de politie heeft na afloop van de rel achtergebleven 'wapens' verzameld en dit cruciale bewijsmateriaal op een grote hoop in een busje van de mobiele eenheid gegooid. “Als mijn cliënt de hamer al zou hebben vastgehad, dan is het goed mogelijk dat het wapen pas in het ME-busje met het bloed van Picornie in aanraking is gekomen, dat zich tussen andere slagwapens bevond.” Hoe het bloed ook op de hamer is gekomen, Van der Biezen heeft wel een punt als hij zegt dat de politie zeer slordig met potentieel technisch bewijs is omgegaan.

Ketting

Naast Frankie en Daniël, wordt de naam van de 20-jarige leerlingschilder Leonardo P. met de dood van Picornie in verband gebracht. Hij zou de Ajacied met een ketting op het hoofd hebben geslagen. “Hij bleef maar doorgaan, onophoudelijk”, zeggen getuigen. Jan L. uit Bodegraven heeft ogenschijnlijk dan wel niet meegevochten, justitie rekent hem de gewelddadigheden wel aan. Hij zou de reis naar Beverwijk georganiseerd hebben.

Zijn advocaat, de Rotterdamse strafpleiter C. Noppen, kiest volgende week voor de aanval die hem de beste verdediging lijkt. Justitie zet de zaak volgens hem te zwaar aan. “Het is dat er een dode bij is gevallen, maar de kwestie in Beverwijk lijkt toch zeker op een uit de hand gelopen verbranding van kerstbomen?”

Noppen zal volgens eigen zeggen volgende week aantonen dat het dossier over de zaak incompleet is en dat met name de handelwijze van Rotterdamse rechercheurs van de supportersbegeleidersgroep (SBG) buiten toetsing van de rechter wordt gehouden.

Daartoe zal hij een aantal medewerkers van de Rotterdamse recherche inlichtingendienst (RID) als getuige laten oproepen. “De officieren van justitie worden door hun eigen politie besodemieterd”, aldus Noppen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden