Verdachten moord Endstra zullen zwijgen over Holleeder

Proces tegen de drie 'medeplegers' van start. 'De neus' krijgt zijn eigen proces.

Maar liefst twaalf dagen heeft de rechtbank Amsterdam uitgetrokken voor de rechtszaak tegen drie mannen die ervan worden verdacht op 17 mei 2004 Willem Endstra om het leven te hebben gebracht. De naam van 's lands bekendste crimineel Willem Holleeder zal tijdens de zaak die vandaag begint ongetwijfeld vallen. Holleeder, die ervan wordt verdacht de opdracht te hebben gegeven tot deze moord, krijgt echter zijn eigen proces. Wanneer? Dat is nog niet bekend.

Niet drie, maar aanvankelijk vier mannen stonden op de nominatie om voor de moord op de vastgoedmagnaat te worden vervolgd. De in Polen opgepakte Rus Namik Abbasov overleed echter in 2012 in de gevangenis aan een hersenbloeding. Voor zijn dood bracht hij justitie wel op een spoor. In informele gesprekken met politiefunctionarissen tijdens een ritje naar een gevangenis meldde hij dat de opdracht voor de moord kwam van de Amsterdamse crimineel Donald G., die op zijn beurt weer zou acteren op instigatie van Willem Holleeder.

De naam van de Rus prijkt overigens nog wel tussen die van de drie mannen op de tenlastelegging van Holleeder. Ozgur C. (35), Ali N. (31), Abbassov en Ziya G. (41) werden volgens het OM door Holleeder voorzien van informatie, zoals adresgegevens, die moest leiden tot de dood van Endstra. Holleeder zou tevens een vluchtauto en een observatievoertuig hebben verschaft en instructies hebben gegeven voor de uitvoering van de moord. De veronderstelde moordenaars zou tevens een 'vergoeding voor bewezen diensten' in het vooruitzicht zijn gesteld. Zie daar ook het mogelijke motief voor de daad van de verdachten die nu terechtstaan.

Het proces tegen de drie kent een lange aanloop. Sinds 2006 heeft een stevig aantal zittingen plaatsgevonden die niet gingen over de inhoud maar vooral over het oproepen van getuigen. De verdachten, twee neven uit Alkmaar en een man zonder woon- of verblijfplaats, zijn momenteel op vrije voeten. Twee van de drie hebben voor de liquidatie al in voorlopige hechtenis gezeten, maar moesten op last van de rechter-commissaris weer worden vrijgelaten.

Het OM vervolgt de drie voor het medeplegen van de moord en niet voor de mildere vorm medeplichtigheid. Dat betekent dat zij volledig verantwoordelijk worden gehouden, terwijl het OM ervan uitgaat dat de overleden Abassov Endstra daadwerlijk heeft geliquideerd.

Endstra, ooit geschat op een vermogen van 350 miljoen euro, werd op de Amsterdamse Apollolaan, waar hij een kantoor had, doodgeschoten. Hij was toen 51 jaar oud. De man die ooit 'Stille Willem' werd genoemd, kreeg in 2002 plots nationale bekendheid toen de later geliquideerde crimineel John Mieremet hem in een interview met dagblad De Telegraaf de 'bankier van de onderwereld' noemde. Die functie bleek niet zonder gevaar. Holleeders laatste straf was voor het afpersen van Endstra. In maart 2005, krap twee jaar na zijn overlijden, bleek dat Endstra op grote schaal met de Criminele Inlichtingen Eenheid van de recherche van Amsterdam-Amstelland had gesproken. In die vijftien gesprekken, beter bekend als de Endstra-tapes, heeft de vastgoedhandelaar veel verklaard over een groot aantal liquidaties waar Holleeder de hand in zou hebben gehad.

Mag van de drie verdachten die de komende weken voor de rechter staan verwacht worden dat zij veel over Holleeder willen of kunnen verklaren? De kans daarop is, als ze al verschijnen, uiterst gering. Ze zijn afkomstig uit het circuit waar zwijgen zeer op prijs wordt gesteld.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden