Verdachten MH17 worden in Nederland berecht

De resten van het MH17-toestel. Beeld AFP
De resten van het MH17-toestel.Beeld AFP

De verdachten van het neerschieten van vlucht MH17 worden door een Nederlandse rechtbank en onder de Nederlandse wet berecht. Dat hebben de landen die samenwerken in het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp besloten.

Het kabinet liet eerder al weten er rekening mee te houden dat de daders uiteindelijk in Nederland berecht zouden worden. Een eerder voorstel om hiervoor een speciaal VN-tribunaal op te richten, werd geblokkeerd door Rusland.

Daarna waren er nog twee scenario's mogelijk: of er zou een internationaal tribunaal worden opgericht of er zou een nationale vervolging plaatsvinden in een van die landen die samenwerken in het onderzoek. In het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp werkt Nederland in het Joint Investigation Team (JIT) samen met Maleisië, Oekraïne, Australië en België.

De andere landen waren een minder waarschijnlijke keuze waar het om vervolging gaat: Australië veroordeelt niet bij verstek, Oekraïne wordt niet altijd als neutraal gezien en Maleisië kent de doodstraf.

Lange adem

Nu de keuze is gevallen op Nederland, betekent dat alleen niet dat de verdachten op korte termijn voor een Nederlandse rechter zullen staan. Het onderzoek is nog steeds in volle gang en zo ook de zoektocht naar de daders. Er is wel een groep betrokkenen in beeld, maar er zijn nog geen mensen daadwerkelijk in staat van beschuldiging gesteld. Ook is het nog maar de vraag of Rusland de verdachten zal uitleveren.

Bovendien kunnen op deze manier alleen mensen worden vervolgd voor het doden van de Nederlandse passagiers aan boord van MH17. Voormalig minister van justitie en veiligheid Ard van der Steur waarschuwde vorig jaar oktober al dat er een juridische constructie zou moeten komen waarbij Oekraïne een deel van zijn rechtsmacht overdraagt, mocht het tot een vervolging in Nederland komen.

Volgens premier Mark Rutte is het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van MH17 een zaak van lange adem. "Maar stap voor stap worden vorderingen gemaakt", schrijft de premier op Facebook. Hij benadrukt dat voor de Nederlandse regering de berechting van verdachten en genoegdoening voor de nabestaanden de allerhoogste prioriteit heeft.

Russische raket

Minister Bert Koenders van buitenlandse zaken zei ondertussen dat de samenwerking tussen de betrokken landen van groot belang is geweest in deze complexe zaak. "MH17 heeft laten zien hoe een gedeeld noodlot kan leiden tot hechte internationale samenwerking en vastberadenheid om recht te doen."

De eerste resultaten van het onderzoek naar de crash van MH17 werden vorig jaar door het JIT gepresenteerd. Hieruit bleek dat de Buk-raket waarmee de Boeing 777 van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne werd neergehaald uit Rusland kwam. De raket werd afgevuurd in gebied dat in handen was van pro-Russische rebellen. De lanceerinstallatie is daarna weer teruggebracht naar Rusland.

Moskou wees de conclusies van het onderzoek van de hand en noemde ze vooringenomen en politiek gemotiveerd. Kort na het rapport van JIT bracht Rusland radarbeelden naar buiten die zouden aantonen dat er vanuit het gebied waar Russische separatisten actief zijn geen Buk is afgevuurd. Het OM in Nederland verwierp die bevindingen.

Lees ook: Het MH17-bewijs ligt er, maar berechting is nog ver weg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden