Verdachten Indiase groepsverkrachting voor rechter

De omgeving van het gerechtsgebouw in New Delhi Beeld epa
De omgeving van het gerechtsgebouw in New DelhiBeeld epa

Vijf mannen zijn donderdag in de rechtbank in het Indiase Delhi aangeklaagd voor groepsverkrachting en moord. Ze worden beschuldigd van de brute verkrachting van een 23-jarige studente medicijnen. De vrouw bezweek zaterdag aan de verwondingen die ze daardoor opliep.

Redactie

De vijf verdachten zijn tussen 19 en 35 jaar oud en wonen bijna allemaal in de sloppenwijken van de Indiase hoofdstad. Ze worden aangeklaagd voor moord en moeten vandaag voor de rechtbank van Saket verschijnen. Er wordt nog een onderzoek gevoerd naar de leeftijd van de zesde man. Als uit dat onderzoek blijkt dat hij wel degelijk 17 jaar is, zal hij later voor de jeugdrechter verschijnen.

Het proces tegen de verkrachters begint naar Indiase begrippen erg snel. Dat lijkt het gevolg van de volkswoede die losbarstte, nadat de gruwelijke details over de verkrachting bekend waren geworden. In tal van demonstraties hebben Indiërs betere rechten voor vrouwen geëist. De gruwelijke feiten wierpen ook een schaduw over de nieuwjaarsfeesten, die op veel plaatsen een sober karakter hadden. Donderdag riepen boze demonstranten buiten de rechtbank dat de vijf verdachten de doodstraf verdienden.

De vrouw werd vorige maand verkracht in een bus in New Delhi. Haar metgezel werd in elkaar geslagen. De studente zou nadat ze was mishandeld en verkracht, uit de bus zijn gegooid en de chauffeur zou hebben geprobeerd haar te overrijden.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken riskeren de verdachten de doodstraf. Het dossier rond de verkrachting, dat 1.000 pagina's telt, is volgens de media vernietigend. De jonge vrouw zou tijdens de verkrachting drie van haar aanvallers hebben gebeten in een poging om te ontsnappen. Die verwondingen zullen, samen met het aangetroffen bloed, sperma en haartjes en de verklaring van de vriend van het slachtoffer dienen als bewijs tegen de beschuldigden.

De Indiase opperrechter Altamas Kabir zei woensdag dat de verdachten snel moeten worden berecht, maar hij waarschuwde dat ze wel een eerlijk proces moeten krijgen en dat hun straf niet moet worden overgelaten aan een woedende menigte. 'Laten we niet uit het oog verliezen dat iemand onschuldig is tot het tegendeel bewezen is', aldus Kabir.

De regering gaat nog vier nieuwe rechtbanken oprichten zoals die in het zuiden van New Delhi om processen voor aanranding en verkrachting snel af te kunnen handelen. Dit soort zaken sleept vaak jaren voort in het trage Indiase rechtssysteem.

Familieleden worden in de Indiase maatschappij ontmoedigd aangifte te doen van verkrachtingen en slachtoffers krijgen vaak de schuld van de aanvallen. De politie neemt de aangiftes die wel worden gedaan vaak niet eens in behandeling en zet de slachtoffers onder druk om tot een compromis te komen met de daders.

Ondertussen werd donderdag in de noordoostelijke deelstaat Assam een leider van de Congrespartij gearresteerd, die eerder op de dag een vrouw verkrachtte. De man was door buren van zijn slachtoffer in de kladden gegrepen. Op de Indiase televisie was te zien hoe de man door een groep vrouwen werd ingesloten, waarna hem het hemd van het lijf werd gescheurd en hij in het gezicht werd geslagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden