Verdachten in zaak Dost vrij

assen – - Het Openbaar Ministerie (OM) in Assen heeft de verdachten in de zaak Willeke Dost vrijgelaten. Pleegmoeder Herna M. uit Koekange en pleegbroer Bart M. uit Arnhem zouden vandaag voor de raadkamer van de rechtbank in Assen verschijnen, maar omdat het justitie vindt dat er onvoldoende grond is om de man en de vrouw langer vast te houden, is besloten een oordeel van de raadkamer niet af te wachten.

De verdachten werden vorige week maandag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning van het vijftienjarige meisje in de nacht van 14 op 15 januari 1992. Ondanks grootschalig onderzoek in de zaak is er volgens het OM te weinig fysiek bewijs voorhanden. Beide verdachten ontkennen en er zijn ook geen getuigen van een strafbaar feit. Herna en Bart M. blijven wel verdachten in de zaak.

Justitie begon een jaar geleden nieuw onderzoek naar de verdwijning van Willeke Dost. Ze ging daarbij uit van een misdrijf en niet, zoals in de jaren negentig, van vermissing. Afgelopen jaar werden 165 getuigen gehoord. Het OM besloot Herna en Bart M. aan te houden, omdat er tijdens het onderzoek tegenstrijdige verklaringen zijn afgelegd door leden van de pleegfamilie waar Willeke Dost een aantal jaren verbleef.

Pleegvader Piet is inmiddels overleden. „In deze zaak worden zoveel verhalen verteld, er zijn zoveel scenario’s van wat er gebeurd zou kunnen zijn. Dat Willeke Dost in de tuin van haar pleegmoeder begraven lag, was er daar één van. Een concrete plek hadden we niet, daarom hebben we uitgebreid op het terrein gezocht”, aldus de woordvoerster.

Veertig medewerkers van de politie en het Nederlands Forensisch Instituut hebben gezocht naar resten van Willeke Dost. Daarvoor onderzochten ze meerdere grondlagen met behulp van een grondradar. Ook zetten ze speurhonden in. De woning van Herna M. is minutieus uitgekamd. Er is bijvoorbeeld een betonnen vloer uitgebroken. De schade aan het huis wordt hersteld.”

Het OM bekijkt nu of er nog andere scenario’s in aanmerking komen voor nader onderzoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden