Verdachten appten elkaar 'Dood aan moslims'

Een groep mannen met bivakmutsen die een sporthal in Woerden vol Syrische asielgezinnen bekogelen met vuurwerk en eieren. Het maakte in oktober veel los. Premier Rutte ging meteen naar Woerden om met de vluchtelingen te praten. De daders staan nu voor de rechter. Hoe kon dit gebeuren?

Woerden, 9 oktober, 22.30 uur. Een donkere, koude avond. Twee beveiligers zitten samen in een auto voor sportcentrum Snellerpoort en drinken een kop koffie. In de sporthal worden sinds twee dagen een krappe 150 vluchtelingen opgevangen, voornamelijk uit Syrië, onder wie 51 kinderen. 'Uit het niets' doemt opeens een groep van ruim 20 donker geklede jongemannen op met capuchons en soms bivakmutsen over het gezicht. De voorste, aldus de verklaring van een van de beveiligers gisteren in de Utrechtse rechtbank, heeft een sjaal voor zijn mond gebonden met een witte doodskop erop.

Hij voelt zich extra bedreigd als illegaal vuurwerk bij de auto explodeert, beschrijft de beveiliger in een slachtofferverklaring. Gelukkig, vervolgt hij, klinken al heel snel de sirenes van de politie, die inmiddels gewaarschuwd is. Om 22.35 uur komt de melding binnen en een paar minuten later zijn de eerste politieauto's ter plekke. De overvallers worden deels direct opgepakt, deels de dagen erna.

Als hij later onder de douche staat ziet de beveiliger pas de schroeiplekken op zijn benen van het vuurwerk 'alsof er sigaretten zijn uitgedrukt'. Psychisch heeft hij het nog steeds moeilijk, vertelt officier van justitie Nadine Franken.

De verdachten verklaarden gisteren dat ze van tevoren dachten aan een gewone demonstratie mee te doen.

"Toen ik de eerste klap hoorde, ben ik meteen weggegaan", zei bijvoorbeeld Rocco V. (27) uit Woerden. De meesten hebben een baan - schilder, timmerman, werk in een fabriek - en zijn niet eerder met justitie in aanraking geweest. "Op Facebook had ik gezien dat er protesten zouden zijn tegen een azc", gaf Edwin V. (21) als reden voor zijn aanwezigheid. "Ik heb echt het vuurwerk niet gezien vantevoren en ook de eieren niet."

'Ongeloofwaardig', noemt officier van justitie Franken deze verklaringen. Op voorhand was volgens haar voor alle deelnemers volstrekt helder dat het geen geweldloze bijeenkomst zou worden. Ze houdt de hele groep verantwoordelijk voor wat er gebeurde en eiste gisteren voor iedere verdachte dezelfde straf.

Het Openbaar Ministerie verwijst daarbij naar de communicatie in een whatsapp-groep. Teksten als 'Dood aan moslims', 'It's war', 'We laten die tyfusapen weten dat we ze kapot gaan maken' en emoticons van bommen sturen ze elkaar de dagen voor de bestorming.

In die appgroep plannen ze de actie en de vluchtroute. De mannen ontmoetten elkaar een uur van tevoren in café Classic in Montfoort. Daar worden vuurwerk en eieren verdeeld. Daarna rijden ze in auto's achter elkaar naar Woerden.

De advocaat van drie verdachten, Anne-Marie van Ginneken, meldde na afloop van de zitting: "Ze hebben spijt dat ze erbij aanwezig waren. Maar hun onvrede over de komst van veel vluchtelingen is er nog steeds."

Die onvrede delen ze ook met de gezinnen waar ze uit komen, veel van de jongens wonen nog thuis, vervolgt ze. "En dan zien ze vluchtelingen wel een huis krijgen. Dat maakt boos. En dat jut elkaar op, en dan wordt het groter en groter."

De verdachten zeiden gisteren dat de uitspraken in de whatsapp-groep 'grapjes' waren of 'grote praatjes'. Officier van justitie Franken reageerde: "Als ik de verklaringen van de verdachten lees, is bijna iedereen bij de eerste klap weggerend. Deze mensen geven dus geen openheid. Niemand geeft toe met vuurwerk gegooid te hebben."

En dat verdachten achteraf stellen dat échte vluchtelingen uit een oorlogsgebied wel welkom zijn, ontlokte haar de opmerking: "Ik laat graag aan de rechtbank over de oprechtheid van deze boodschap in te schatten".

undefined

Dezelfde strafeis voor iedereen

Een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand, eiste gisteren het Openbaar Ministerie als straf voor twaalf van de achttien verdachten van de bestorming van de vluchtelingenopvang in Woerden. Vandaag verschijnen de laatste zes verdachten voor de rechter in Utrecht. De verdachten zijn allen mannen tussen de 19 en 35 jaar uit Woerden en plaatsen in de omgeving. Ze worden beschuldigd van onder meer openbare geweldpleging en het bedreigen van twee beveiligingsmedewerkers. Uitspraak: 11 februari.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden