Verdachten aanslag op Van Hout kunnen niet zwijgen

(Novum) - De 52-jarige Maruf 'Paja' M. en de 43-jarige Nico V. stonden deze week terecht voor een mislukte moordaanslag op Heineken-ontvoerder Cor van Hout voor zijn woning in Amstelveen op 20 december 2000. Voor verdachten die zich beroepen op hun zwijgrecht hebben M. en V. opvallend veel te zeggen. Dinsdag volgt de derde en laatste dag van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. Dan wordt bekend welke straf justitie eist.

Donderdag en vrijdag vonden de eerste twee dagen van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak plaats. De rechters werden vooral vrijdag talloze keren door de verdachten onderbroken toen zij de inhoud van het strafdossier voorlegden. M. heeft een moddervet Bosnisch accent en laat vaak woorden weg of praat niet in de juiste volgorde. "Ik doe beroep op zwijgrecht, maar soms kan ik niet inhouden. Het liefst zou ik zelf met u onderhandelen", zei hij tegen de rechters. "Maar dan werk ik mezelf in de nesten. Daarom ik heb raadsman."

M. is bij vriend en vijand beter bekend als Paja en werd geboren in Sarajevo. In december werd hij in het afpersingsproces tegen Holleeder veroordeeld tot twintig maanden cel. Hij zou de later vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra in het kantoor van advocaat Bram Moszkowicz hebben bedreigd. Daarmee zou het afpersen van Endstra zijn begonnen. De twintig maanden had M. overigens al uitgezeten.

Het Openbaar Ministerie legt het tweetal poging tot moord dan wel doodslag ten laste. Met een groot model geweer met telescoopstatief zouden zij met voorbedachten rade Van Hout en diens kompaan Bas V. om het leven hebben willen brengen. Het OM denkt dat V. geschoten heeft en dat M. en de later vermoorde John Mieremet hem hebben geholpen. Dat zou zijn af te leiden uit telefoongesprekken een week voor, op de avond van, en net na de aanslag. Zo zou onder meer in codetaal over het wapen zijn gesproken en zouden in Maastricht voorbereidingen zijn getroffen.

"Het is 'ons eigen' dat we gesprekken op een bepaalde manier voeren. Maar het kan net zo goed over een deal zijn gegaan", zo voerde V. vrijdag ter verdediging aan. Van Hout en zijn vriend werden bij de aanslag niet geraakt. Wel deden ze alsof door zich instinctief op de grond te laten vallen. Daardoor zou de schutter hebben gedacht dat hij succes had. Met de dood van Van Hout zou Mieremet de aandacht hebben willen afleiden van de twee maanden eerder vermoorde Sam Klepper.

Het was de tweede aanslag op het leven van Van Hout. In 1996 werd hij al eens onder vuur genomen toen achter het stuur van zijn auto zat. Die aanslag is nooit opgelost, al verklaarde medeontvoerder Holleeder vorig jaar dat Klepper en Mieremet achter die aanslag zaten. Deze twee criminele kopstukken werden respectievelijk in oktober 2000 en november 2005 geliquideerd. Van Hout werd in januari 2004 alsnog vermoord in Amstelveen.

V. is een geboren Utrechter. Hij omschrijft zichzelf als vertrouwenspersoon en zeer betrouwbare vriend van Klepper en vooral van Mieremet. Vrijdagochtend legde V. een korte verklaring af. "Na de moord op Sam Klepper heb ik legaal en illegaal dingen voor Mieremet geregeld. Dat geef ik toe. Maar ik heb niets maar dan ook niets te maken met een aanslag op Cor van Hout of met het leveren van een sniper. Voor de rest beroep ik me op mijn zwijgrecht. Dat wordt tegenwoordig uitgelegd als tegenwerking van de rechtbank. Maar wij zijn juridisch niet onderlegd. Wij zijn jongens van de straat."

Dat hij legaal en illegaal zaken voor Mieremet heeft geregeld, herhaalde V. vele malen. Hetzelfde geldt voor de opmerking dat hij 'niets maar dan ook niets' met de aanslag te maken heeft. M. en V. kregen vrijdagmiddag overduidelijk instructies van hun advocaat en hielden vanaf dat moment hun kaken stijf op elkaar. Voordat M. ging zitten riep hij nog twee woorden: "Zwijgrecht. Klaar." Een van de rechters zei daarop: "Dat wisten we al, mijnheer, maar u kon uw mond niet houden."

M. werd drie dagen na de mislukte moordaanslag voor het eerst opgepakt naar aanleiding van afgeluisterde telefoongesprekken. V. werd in februari 2001 gearresteerd. DNA-onderzoek op het geweer, dat een dag na de aanslag in een sloot op zo'n 150 meter afstand van de woning van Van Hout werd gevonden, leverde toen geen resultaat op. In maart 2001 werd de zaak tegen M. geseponeerd en in november van datzelfde jaar de zaak tegen V.

In april vorig jaar werden M. en V. opnieuw opgepakt. M. zat toen al vast voor zijn betrokkenheid bij de afpersing van Endstra. V. zit een celstraf van twaalf jaar uit voor doodslag. De redenen dat ze weer in beeld waren gekomen voor de aanslag op Van Hout waren nader DNA-onderzoek en belastende verklaringen van onder anderen Edgar en Pieter van L. Deze broers waren in Duitsland tot negen jaar cel veroordeeld. In ruil voor hun verklaringen kregen de gebroeders L. strafvermindering. Ook mogen ze hun straf uitzitten in Nederland.

Zowel M. als V. riepen vrijdag gevraagd en ongevraagd dat ze de gebroeders Van L. niet kennen. "Ik kan die malloten niet", zegt V. Of later: "Nogmaals, ik kan die gasten niet."

Anique Slijters, de advocaat van V., heeft niet alleen haar twijfels bij de werkwijze van het OM, maar plaatst vooral vraagtekens bij de belastende verklaringen van de gebroeders Van L. Die zouden niet alleen goed uitkomen voor het sluiten van een deal met justitie, ook zouden zij alles wat zij hebben verklaard baseren op een uitzending van het televisieprogramma van misdaadverslaggever Peter R. de Vries in 2001 en op het boek De Endstra Tapes.

Ook zou de ene broer iets van de andere hebben vernomen. Dat V. en M. achter de aanslag zit, zou Mieremet aan hen verteld hebben. Op verzoek van Slijters werd donderdag de bewuste uitzending van De Vries vertoond in de rechtszaal. De twee verdachten, hoofdpersonen in de uitzending, gingen er eens goed voor zitten, waarna menig wegwerpgebaar volgde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden