Verdachte Willem Holleeder verwijt getuige Astrid sabotage

Willem Holleeder Beeld anp

De grote krachtmeting tussen broer en zus Holleeder is in volle gang, nog voor het moorddossier tegen Willem inhoudelijk wordt behandeld. Dat bleek vanmiddag tijdens inmiddels al de tiende pro forma zitting.

Astrid staat te popelen om te getuigen tegen haar broer, maar dan wel op haar voorwaarden. Willem verwijt zijn zus dat zij de regie over de rechtszaak wil voeren en de boel saboteert als zij haar zin niet krijgt.

Het dossier bevat onder meer de moorden op mede Heineken-ontvoerder en zwager Cor van Hout, bankier van de onderwereld Willem Endstra en de pogingen tot moord op zijn zussen Astrid en Sonja.

De kwestie die nu op tafel ligt, is de vraag waar en op welk moment de zussen Holleeder de getuigenissen tegen hun broer afleggen. De beide vrouwen voelen er niets voor om eerst achter gesloten deuren bij de rechter-commissaris hun verhaal te doen en dan nog een keer in openbaarheid bij de rechtbank. Ze willen hun verhaal op zo authentiek mogelijke wijze vertellen inclusief hun sterke emoties. Het Openbaar Ministerie staat achter die wens - al was het maar om vooral de rechters te confronteren met de verhalen van de beide zussen. Immers, het gesproken woord van de zussen is krachtiger dan door de rechter-commissaris opgetikte verslagen.

Tactiek

Broer Willem zegt de tactiek van zijn zussen en vooral die van de juriste Astrid door te hebben. Sonja is de zwakste schakel in het verhaal. Astrid zou, zoals zij volgens Willem al jaren doet, de verklaringen in elkaar steken, dus ook voor Sonja. De kans op het voeren van die regie is groter als direct in openbaarheid bij de rechter wordt gesproken. De beide zussen kunnen volgens Willem de verklaringen zo horen en dus op elkaar afstemmen. Vandaar dat zij volgens hem alles gedaan hebben de getuigenissen bij de rechter-commissaris steeds uit stellen. Holleeder, normaal gesproken weinig spraakzaam, somde op: “Eerst mocht ik zelf niet meer bij de verhoren door de rechter-commissaris zijn, toen moest mijn advocaat Stijn Franken weg, toen beriepen mijn zussen zich op hun verschoningsrecht, toen kwam het boek van Astrid en nu willen ze weer alleen door de rechtbank worden verhoord. Er wordt steeds iets nieuws opgeworpen.”

En dan zijn er ook nog de eisen over de tijdstippen. Zo zou Sonja volgens Willem alleen na de lunch gehoord willen worden. Hij zegt het spelletje van de weduwe van Cor van Hout te kennen. In de tijd dat hij met Cor zijn straf uit zat voor de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken gebruikte Sonja onder meer brieven van een psychiater om onderbrekingen van de straf van Cour te krijgen “En dan weet ik wel wat er gebeurde. Dan lag de psychiater op de bank en zat zij in de stoel.”

Woensdag maakt de rechter een einde aan de twist over de verhoren. Het OM houdt vast aan de openbare verhoren voor de rechter. “Dat is drie keer eerder gevraagd en steeds geweigerd. En terecht,” zo vindt Holleeders advocaat Sander Jansen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden