Verdachte van Schipholbrand in vreemdelingencel

door Bart Zuidervaart

Het voorarrest van Achmed Issa al-J., hoofdverdachte van de Schipholbrand, is gisteren door het gerechtshof in Amsterdam geschorst. De Libiër blijft verdachte, maar wordt in vreemdelingenbewaring geplaatst.

De 24-jarige man zat sinds 7 november 2005 vast op verdenking van opzettelijke brandstichting. De rechtbank in Haarlem heeft zijn voorarrest sindsdien vier keer verlengd. Tegen de laatste beslissing van de rechtbank ging de Libiër in beroep. Het hof zag voldoende reden om dat beroep gegrond te verklaren.

Maar omdat Al-J. illegaal in Nederland verblijft, plaatst de IND hem terug in vreemdelingendetentie.

De Haarlemse persofficier van justitie Maarten Vos reageert verbaasd op de schorsing. Het OM kan niet tegen de beslissing in cassatie.

Het openbaar ministerie doet uiterste pogingen om bewijslast voor opzettelijke brandstichting te vergaren. De Libiër zelf spreekt over een ongeluk. Volgens justitie zijn in de cel van Al- J., waar de fatale brand is ontstaan, twee brandhaarden ontdekt, waarvan een in de prullenbak. De Onderzoeksraad voor Veiligheid weerspreekt in haar rapport naar de brand beide beweringen. Ook het Nederlands Forensisch Instituut acht twee brandhaarden onwaarschijnlijk. De brand, die oversloeg naar de hele vleugel, kostte oktober 2005 elf mensen het leven.

Advocaat Damman kende gisteren de overwegingen van het gerechtshof om zijn cliënt vrij te laten nog niet. Hij vermoedt dat een verklaring van overlevenden van de brand, die in de bres springen voor de verdachte Libiër, heeft geholpen.

Het is onduidelijk wanneer de zaak tegen Al-J. inhoudelijk wordt behandeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden