Verdachte van mensenhandel blijkt gewone aardbeienteler

Een van de grootste mensenhandelzaken in het afgelopen jaar is terug te voeren op een ruzie over huisvesting van seizoensarbeiders. Dat blijkt uit een reconstructie van deze krant. De kwestie wordt door opsporingsdiensten prominent genoemd als voorbeeld van uitbuiting in Nederland buiten de prostitutie.

De zaak draait om een aardbeienteler uit Steenwijkerland die sei- zoensarbeiders, merendeels Slowaken, zou hebben uitgebuit. De Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst (SIOD) van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid trof de arbeiders in augustus 2010 aan bij een inval in een tent.

Ze hadden onvoldoende sanitaire voorzieningen en zouden door de teler worden uitgebuit. De SIOD merkte 43 seizoensarbeiders aan als mogelijke slachtoffers van mensenhandel, bracht hen onder in een hotel en nam verklaringen af.

Uit de reconstructie blijkt dat de teler in problemen kwam nadat een bouwaanvraag voor huisvesting van de tijdelijke arbeidskrachten bij de gemeente Steenwijkerland spaak was gelopen. Opmerkelijk is dat de gemeente op basis van 'aanwijzingen' een Bibob-procedure losliet op de teler. Die procedure is bedoeld is voor bestrijding van zware criminaliteit, en keert de bewijslast om: als het bureau vindt dat er een vermoeden van crimineel handelen bestaat, moet de ondernemer aantonen dat dit vermoeden onterecht is. Steenwijkerland heeft nooit een andere Bibob-procedure voltooid, ook niet bij prostitutievergunningen waarbij dat min of meer standaard is. Tegen de teler liep geen strafrechtelijk onderzoek, en ook geen boeteprocedure.

Tijdens het dispuut over vergunningen besloot de tuinder zijn seizoenswerkers tijdelijk in een tent onder te brengen, waarna de inval volgde wegens uitbuiting en illegale, primitieve huisvesting. De teler werd vervolgens alsnog beschuldigd van zware criminaliteit.

Het Openbaar Ministerie, dat de zaak vorig jaar groot in de publiciteit bracht, beslist over een aantal weken of de teler inderdaad wordt vervolgd voor mensenhandel.

DE VERDIEPING

Fruitteler of uitbuiter?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden