Verdachte steekpartij bij Amsterdam CS had terroristisch motief

Amsterdam Centraal Station afgesloten na steekpartij. Beeld ANP
Amsterdam Centraal Station afgesloten na steekpartij.Beeld ANP

De 19-jarige Afghaan die vrijdag twee personen neerstak op Amsterdam CS, handelde met een terroristisch motief. Dat is gebleken uit de eerste verklaringen van de verdachte, zo maakte de gemeente Amsterdam zaterdag bekend. Premier Rutte sprak van een 'laffe daad'.

Trouw/ANP

Verdachte is Jawed S. heeft een Duitse verblijfsvergunning. Het lopende politieonderzoek wil het motief van de dader nu in beeld brengen. Hierbij is intensief contact met de Duitse autoriteiten. Inmiddels heeft de Duitse politie op verzoek van de Nederlandse justitie huiszoeking verricht in de woning van de verdachte in Duitsland. Daarbij zijn meerdere gegevensdragers in beslag genomen die zullen worden onderzocht. Vrijdag stak de verdachte twee mensen neer op het station en werd vervolgens door de politie neergeschoten.

Aanstaande maandag wordt de verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij zit in beperking, wat inhoudt dat hij enkel contact mag hebben mijn zijn advocaat.

Het Openbaar Ministerie, de gemeente en de politiek hebben gekeken of het nodig is om aanvullende veiligheidsmaatregelen te nemen in de hoofdstad. Daarvoor is op dit moment geen aanleiding, zo is het oordeel. Hierover is ook nauw contact met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

'Laffe daad'

Ook premier Mark Rutte reageerde voor het eerst op de steekpartij. "Deze laffe daad laat zien hoe belangrijk het is dat we alert zijn en blijven.'' zegt de VVD'er. "Mijn gedachten zijn nu allereerst bij de twee zwaargewonde, Amerikaanse slachtoffers'' aldus de minister-president. Rutte spreekt daarnaast zijn "diepste respect'' uit voor de agenten en NS-medewerkers die volgens hem "adequaat hebben gereageerd in een noodsituatie.''

Rutte laat verder weten dat de minister van Justitie en Veiligheid en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid in nauw contact staan met burgemeester Femke Halsema en met politie en Openbaar Ministerie in de hoofdstad.

De politie liet eerder weten dat de twee slachtoffers willekeurig gekozen zijn door de verdachte en dat het ook andere mensen hadden kunnen zijn. De twee slachtoffers van de steekpartij die vrijdagmiddag plaatsvond op Amsterdam CS zijn Amerikanen. Dat maakte de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, zaterdag bekend.

"We weten dat beide slachtoffers Amerikanen zijn die een bezoek aan Nederland brachten", aldus Hoekstra in zijn verklaring. Hij staat in contact met beide slachtoffers, die zwaargewond in het ziekenhuis liggen, en met hun families. Hij wenst hen een spoedig herstel toe.

Samenwerking

De Amerikaanse ambassade zegt nauw samen te werken met de gemeente Amsterdam en andere autoriteiten "om de feiten te achterhalen wat er daadwerkelijk is gebeurd". Daarbij zal assistentie worden verleend, "met als altijd onze voornaamste prioriteit gericht op de veiligheid en het welzijn van Amerikaanse burgers in het land".

De Amsterdamse politie heeft na het uitbrengen van Hoekstra's verklaring bevestigd dat het om Amerikaanse toeristen gaat. Ze zijn inmiddels aanspreekbaar. Hoekstra dankt politie en hulpdiensten voor hun effectieve en moedige optreden bij het aanhouden van de verdachte en het bieden van medische zorg.

De verdachte, die eveneens in het ziekenhuis ligt, wordt met behulp van een tolk gehoord. De politie doet daarover later mogelijk mededelingen.

Tumult en oponthoud

Het voorval vond even na het middaguur plaats in de westelijke hal van het station. Er is volgens de politie ‘op enig moment tumult ontstaan’. De man stak twee mensen neer en liep weg met het mes in zijn hand. Daarop schoten gealarmeerde agenten hem neer.

Omdat de rugzak van de verdachte moest worden onderzocht, werd een deel het station ontruimd. Er bleken geen verdachte spullen in de tas te zitten, maar de ontruiming leidde wel tot een hoop oponthoud. Trein- en tramverkeer werd uit voorzorg stilgelegd.

Volgens ooggetuigen was de paniek op het drukke station groot. “Het eerste waar je aan denkt is iets van een terreuraanval. Je staat op Amsterdam CS hier. Dat komt direct in je op”, aldus Richard Snelders van een bloemenwinkel op het station tegen persbureau ANP.

Lees ook:

Motief steekpartij Amsterdam CS: alle scenario’s liggen nog open

Een steekpartij zorgde voor paniek op het Centraal Station in Amsterdam. Een 19-jarige man viel twee willekeurige mensen aan met een mes. Beide slachtoffers raakten zwaargewond, maar zijn buiten levensgevaar. De verdachte, die werd neergeschoten door de politie, is ook naar het ziekenhuis gebracht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden