Moord advocaat

Verdachte opgepakt voor moord op advocaat Derk Wiersum

Belangstellenden leggen bloemen bij het kantoor van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum. De raadsheer van kroongetuige Nabil B. werd op straat geliquideerd.  Beeld ANP
Belangstellenden leggen bloemen bij het kantoor van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum. De raadsheer van kroongetuige Nabil B. werd op straat geliquideerd.Beeld ANP

De politie meldt dat er afgelopen dinsdagavond een verdachte is aangehouden in verband met de moord op advocaat Derk Wiersum. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Redactie

“Een arrestatieteam heeft dinsdagavond 1 oktober 2019 een verdachte aangehouden in verband met de moord op de advocaat Derk Wiersum”, laat de politie in een korte verklaring weten. “De man wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij deze moord.” De aanhouding vond plaats in een woning.

Na de aanhouding is er een huiszoeking geweest in de woning. De politie verstrekt op dit moment verder geen bijzonderheden over de verdachte. Hij is overgebracht naar een cellencomplex waar hij in opdracht van de officier van justitie in volledige beperkingen is geplaatst. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat en niet met medegevangenen, vrienden of familie. Ook zijn advocaat mag niets delen met de buitenwereld.

Ook de witte bestelauto, een Opel Combo, is opgespoord, waarvan al was vastgesteld dat het om een gestolen wagen met vals kenteken ging. De politie is nog op zoek naar getuigen die de auto hebben zien staan of rijden in regio Amsterdam en Almere.

De politie laat weten dat er sinds de moord ‘onophoudelijk een groot team van rechercheurs’ aan het werk is geweest. “De officier van justitie heeft de beslissing genomen om bovengenoemde verdachte aan te houden.”

‘Meer aanhoudingen niet uitgesloten’

De chef van de recherche in Amsterdam, Olivier Dutilh, verwacht dat er meer aanhoudingen zullen volgen in het onderzoek naar de moord op advocaat Derk Wiersum. Dutilh baseert zich daarbij op de “creativiteit en intense samenwerking” van rechercheurs en forensisch specialisten in het onderzoeksteam. “Dat is een belangrijk fundament van het onderzoek.”

Ook wijst Dutilh op de middelen en technieken die in het onderzoek worden ingezet. Het onderzoeksteam dat aan de zaak werkt, is uitzonderlijk groot, vanwege de enorme impact van de moord, aldus de recherchebaas. Mensen van binnen en buiten het Amsterdamse korps zijn gerekruteerd. Ook specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zijn volop bij het onderzoek betrokken.

De arrestatie van een verdachte van de moord op Wiersum is “goed werk van de politie”, zei justitieminister Ferdinand Grapperhaus. Hij spreekt van “positief nieuws”.

Marengo-proces

De 44-jarige advocaat Derk Wiersum werd woensdagmorgen 18 september voor zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert neergeschoten. Hij overleed ter plekke. Wiersum was advocaat van kroongetuige Nabil B., in het omvangrijke Marengo-proces. Hoofdverdachte in die zaak, Ridouan T., wordt ervan verdacht achter een reeks liquidaties en pogingen daartoe te zitten. Tegen T. is een Europees opsporingsbevel uitgevaardigd. De politie heeft aanwijzingen dat hij zich in de Golfregio bevindt.

De verdachte zal naar verwachting vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die moet beslissen of hij langer mag worden vastgehouden.

Lees ook:

De moord op Derk Wiersum leest als een boodschap

Iedereen noemt de moord op advocaat Derk Wiersum, woensdagmorgen in Amsterdam, een aanslag op de Nederlandse rechtsstaat

Waar gaat het Marengo-onderzoek om?

Nederland is opgeschrikt door de moord op Derk Wiersum die op straat voor zijn huis in het Amsterdamse Buitenveldert werd doodgeschoten. Wiersum was advocaat van Nabil B., kroongetuige in het Marengo-onderzoek. Waar draait dit onderzoek ook alweer om? Een tijdlijn.

Advocatuur in shock na liquidatie Derk Wiersum

“De wereld van de advocatuur zal na vandaag niet hetzelfde zijn.” Deze reactie van advocaat Geert-Jan Knoops op de liquidatie van een collega typeert de ontzetting.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden