Verdachte opgepakt, Leiden blijft alert

Minderjarige jongen werd na enkele incidenten van The British School in Voorschoten gestuurd

De deuren van de scholen voor mbo en voortgezet onderwijs gaan vandaag weer open. Maar de politie blijft "in de hoogste staat van paraatheid", zei de Leidse burgemeester Henri Lenferink gisteren tijdens een persconferentie. "En elke school wordt bewaakt door politie in kogelvrije vesten."

De politiebewaking volgt op een rigoureuze maatregel, die zondagavond laat werd afgekondigd door politie en gemeentebestuur: gisteren waren al deze scholen gesloten. Basisscholen waren wel open, maar kinderen mochten niet buiten spelen. Reden was een Engelstalig dreigement op internet met een mogelijke schietpartij. "Morgen schiet ik mijn docent neer, en zo veel studenten als ik kan", waarschuwde een anonieme persoon op het Amerikaanse forum 4chan.org. "Ik heb een briefje bij me als ik de school inga, met een verklaring over waarom ik dit doe."

De politie pakte gisteren een verdachte op, een minderjarige jongen. Hij zou tot oktober 2011 op een vestiging van The British School in Voorschoten hebben gezeten. Hij werd daar na enkele incidenten van school gestuurd.

Of het dreigement van hem afkomstig is, is nog niet zeker. "Inmiddels is het profiel van de verdachte nader uitgewerkt en aangescherpt", stelde de gemeente Leiden in een verklaring. Meer wilden de autoriteiten gisteren niet kwijt over de verdachte. Onderzocht wordt of er meer mensen bij betrokken zijn.

De tip over de dreiging kwam van de politie in Zürich. Ook de Amerikaanse federale recherche FBI onderzoekt de zaak, omdat de dreiging van de schietpartij op 4chan.org werd geplaatst. Het bericht is gestuurd vanuit Costa Rica. Mogelijk is het afkomstig uit Nederland en met een omweg via Costa Rica op de Amerikaanse site beland. Om daar duidelijkheid over te krijgen, is een rechtshulpverzoek aan Costa Rica gedaan.

Vraag blijft of de Leidse autoriteiten niet met te zwaar geschut zijn gekomen. Was de sluiting van alle scholen echt nodig? Burgemeester Lenferink zei gisteren dat de dreiging minder heftig was dan eerder werd ingeschat. Internationale experts hadden het bericht op de Amerikaanse site in tweede instantie goed bekeken en geanalyseerd. "Daardoor kon het dreigingsbeeld naar beneden worden bijgesteld." Volgens Lenferink was er geen sprake van een overdreven reactie, maar van een 'weloverwogen afweging' en een 'duivels dilemma', waarbij de veiligheid van de Leidse kinderen het zwaarste woog. De sluiting van de scholen gaf de politie ook extra tijd om zich in het dreigement en de afzender te verdiepen.

Lenferink zegt dat het een unaniem besluit is, om de scholen vandaag weer open te stellen, maar dat lang niet alle schoolleiders ervan overtuigd zijn dat de dreiging genoeg is geluwd. "Daarom is gekozen voor de extra beveiliging."

Op de websites van verschillende scholen staat dat de kust veilig is verklaard, en dat studenten en leerlingen weer in de lokalen worden verwacht. ROC Leiden meldt met studenten en docenten bij de gebeurtenissen stil te zullen staan. Schoolbesturen willen nog niet anticiperen op eventuele bezorgde ouders, die er nog niet voor voelen om hun kinderen naar school te sturen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden