Verdachte moord Sévèke ging 'veel te ver'

(Novum) - Marcel T., die terechtstaat voor de moord op Louis Sévèke, zegt met het vermoorden van de 41-jarige Nijmeegse activist 'veel te ver' te zijn gegaan. Toch kan hij niet uitsluiten ooit weer in de fout te gaan. "Dat ligt aan de situatie waarin je terechtkomt", zei de 39-jarige T. vrijdag tijdens de tweede zittingsdag in de Arnhemse rechtbank.

T., die heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor alle hem tenlastegelegde feiten, gaf verder toe dat hij met de moord niets heeft opgelost. "Het enige is dat de wraakgevoelens nu grotendeels weg zijn." T. verklaarde eerder dat die wraakgevoelens voortkwamen uit een ruzie over geld. Hij zegt een hoog oplopende ruzie te hebben gehad met Sévèke en de bewoners van het kraakpand waarin ze woonden. De eigenaar van dat pand wilde de bewoners bij hun vertrek ieder twaalfduizend gulden betalen.

Hoewel iedereen daar aanvankelijk mee instemde, werd daar later, volgens T. zonder overleg, weer vanaf gezien. De verdachte, die zei in financiële en emotionele nood te verkeren, was daar ontstemd over. "Doordat ik dat geld ben misgelopen, is mij een kans ontnomen een nieuw leven te beginnen", zei de verdachte.

De persoonlijke problemen waarmee T. te maken had, kwamen onder meer voort uit een onbeantwoorde liefde, zei hij. Ook het feit dat hij door het Nijmeegse krakersmilieu werd gezien als een infiltrant van de toenmalige veiligheidsdienst BVD, heeft hem naar eigen zeggen 'diep gekrenkt'.

Sévèke werd op 15 november 2005 met twee kogels van dichtbij neergeschoten in het centrum van Nijmegen. De activist stond onder meer bekend om zijn strijd tegen verondersteld onrechtvaardig optreden van de politie en andere veiligheidsorganisaties. Volgen het Pieter Baan Centrum is T. volledig toerekeningsvatbaar voor zijn daden. Ook zou hij niet lijden aan een vorm van autisme, zoals eerder door de Forensisch Psychologische Dienst wel werd aangenomen. Wel menen de deskundigen dat T. zich moeilijk kan inleven in de emoties van anderen.

De verdachte staat behalve voor de moord op Sévèke ook terecht voor overvallen op verschillende banken en grenswisselkantoren. Die overvallen zou T. volgens gedragsdeskundigen 'vooral rationeel benaderd hebben, zonder zich in te leven in de emoties van de betrokkenen'. Tegenover de politie zou de verdachte de impact van die overvallen ook sterk hebben gebagatelliseerd. T. wordt ook vervolgd voor brandstichting bij olieconcern BP en de bank Crédit Lyonnais in 1994 en 1995. Justitie verdenkt hem daarnaast van een mislukte aanslag op Crédit Lyonnais in 1995 en aanslagen op Banque Paribas en Basf in Arnhem in 1996.

Later vrijdag maakt justitie de strafeis bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden