Verdachte moord Louis Sévèke voor de rechter

(Novum) - De man die de moord op Nijmegenaar Louis Sévèke heeft bekend, moet donderdag voor de rechter verschijnen. De 39-jarige Marcel T. werd in maart vorig jaar opgepakt in een internetcafé in Barcelona. Sévèke werd op 15 november 2005 doodgeschoten in het centrum van Nijmegen. Hij was toen 41 jaar.

De rechtszaak tegen T. liep vertraging op omdat het Pieter Baan Centrum (PBC) hem niet eerder kon onderzoeken. Een verbouwing van het centrum was hiervan de oorzaak. Het onderzoek is inmiddels afgerond en het PBC concludeert dat T. volledig toerekeningsvatbaar was ten tijde van de moord. Het centrum vond geen bewijs voor de constatering van de Forensisch Psychiatrische Dienst, een instituut van het ministerie van Justitie, dat hij zou lijden aan een vorm van autisme, het syndroom van Asperger.

De Rotterdammer legde nog in dezelfde maand van zijn aanhouding een bekentenis af in Nederland. Hij was versneld uitgeleverd door Spanje. Tot zijn aanhouding leek de politie zich stuk te bijten op de zaak. Tientallen rechercheurs werkten aan de moordzaak, er werden meerdere reconstructies van de moord gemaakt en drieduizend mensen die op de avond van de moord in het centrum van Nijmegen waren kregen een sms'je. Voor de gouden tip had justitie 25 duizend euro uitgeloofd, een bedrag dat nooit is uitgekeerd. Het Openbaar Ministerie sprak tijdens eerdere rechtszaken het vermoeden uit dat T. handelde uit wraak. Daarbij baseerde het zich onder meer op passages uit een autobiografisch document van T., waarvan de vondst destijds ook tot zijn arrestatie leidde. Hij schrijft daarin dat hij wraak wilde nemen op leden van de Nijmeegse krakersbeweging. Sévèke was actief in het krakersmilieu en stond bekend om zijn strijd tegen verondersteld onrechtvaardig optreden van de politie en andere veiligheidsorganisaties. T. en Sévèke ontmoetten elkaar in de jaren negentig, toen ze beiden actief waren in de krakersbeweging.

T. moet zich donderdag en vrijdag ook verantwoorden voor een reeks gewapende overvallen van 1998 tot en met 2006 op banken en grenswisselkantoren in Nijmegen, Utrecht, Breda en Leiden. Het OM vervolgt hem daarnaast voor een aantal aanslagen en brandstichtingen midden jaren negentig. Hij zou in april 1994 brand hebben gesticht bij olieconcern BP en eind oktober 1995 bij de bank Crédit Lyonnais, beide keren in Nijmegen. In oktober 1995 zou hij betrokken zijn geweest bij een mislukte aanslag op de Franse bank in Arnhem en aanslagen op Banque Paribas en Basf in 1996, eveneens in Arnhem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden