Verdachte Laura H. praat, maar de witte vlekken blijven

Aquarel van jihadverdachte Laura H. Beeld ANP
Aquarel van jihadverdachte Laura H.Beeld ANP

“Alstublieft leg mij een makkelijker regime op. Ik wil niet meer naar de terroristenafdeling. Ik begin op te raken, ik kan niet meer. Wat willen jullie nog van me horen?”

Han Koch

De smeekbede van de van terrorisme verdachte Laura H. (21), moeder van twee jonge kinderen, krijgt binnen anderhalf uur een antwoord. De rechtbank Rotterdam oordeelt dat de ernstige bezwaren tegen haar er nog altijd zijn. H. blijft zitten in de cel in Vught waar ze nu zit.

In de rechtszaal was vandaag geen ruimte voor therapeutische gesprekken. De rechter wilde vooral feiten horen en leek niet veel op te hebben met de emotionele kanten van de zaak. Laura, die met haar man en de twee kinderen van september 2015 tot juli vorig jaar in IS-gebied heeft gezeten, lijkt de wanhoop nabij. Ze zit nog altijd in een kast zodat niemand ziet hoe ze er nu uitziet.

Er is vrees voor haar veiligheid , maar van welke zijde de bedreigingen komen? Wie zal het zeggen. Tot op heden zijn er alleen de gissingen van haar advocaat Michiel Pestman. Die wijst naar de kringen van terroristen die zij vorig jaar na een merkwaardige vlucht uit Irak heeft verlaten.

"Slechte dagen"

De vrees laat zich ook construeren. Waarover heeft Laura tot op heden niets willen of durven zeggen? De mensen die zij dagelijks in het kalifaat tegenkwam, die andere Nederlandse vrouwen en mannen die zich bij de strijd in de regio hebben aangesloten. In zijn 'slechtste dagen' heeft vader H., die vandaag in de getuigenbank zat, het idee dat de behandeling die zijn dochter nu krijgt is ingegeven door een grote behoefte aan meer informatie.

“Ik heb het idee af en toe met een vijfkoppig monster te maken te hebben", oordeelt hij over onder meer het Openbaar Ministerie. Dat wil onder andere weten wat Laura en haar man Ibrahim in het kalifaat deden en vooral hoe het echtpaar met hun kinderen het kalifaat kon ontvluchten.

Het is wellicht te verklaren dat Laura inzag een verkeerde beslissing te hebben genomen om te vertrekken, maar dat zegt niets over de aftocht van Ibrahim. Was het de bedoeling dat het tweetal naar Nederland terugging met een plan? Een terreurplan dan wel te verstaan. Het OM houdt nog altijd rekening met een dergelijk scenario.

Huisraad

Wat Laura en haar man deden in het kalifaat blijft schimmig. “Hij verhuisde huisraad voor mensen die daar kwamen”, verklaarde Laura in de rechtsbank. Of hij ook een militaire training ontving, wist ze niet. Zijzelf had haar handen vol aan de kinderen en veel buiten kwam ze niet.

Haar vader zette vanuit Nederland samen met een Duitse hulporganisatie een vluchtplan op. Na enkele volgens hem mislukte plannen slaagden Laura en haar gezin er op 12 juli in om weg te komen uit de stad Mosul. De auto waarin ze reden kon niet rijden en volgens Laura moesten ze te voet verder. Ibrahim moest ze achterlaten omdat hij gewond was geraakt.

Zestig kilometer voor de plek waar ze heen moest, liep ze een Koerdische strijder tegen het lijf. De Koerden maakten vervolgens via een Koerdisch tv-station haar ontsnapping bekend. Dit was niet volgens het plan, stelde vader H. gisteren. Maar wie nu de ontsnapping wel op zijn conto mag schrijven, werd ook gisteren niet duidelijk.

De zaak krijgt op 20 juli een vervolg.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden