Verdachte komt vrij, getuigen blijven in cel

Drie Congolezen moeten asiel in gevangenis afwachten

Terwijl Mathieu Ngudjolo Chui door het Internationaal Strafhof (ICC) is vrijgesproken van internationale misdrijven, blijven drie van zijn getuigen gedetineerd in het internationale cellenblok in Scheveningen.

Dat is het gevolg van het besluit van het Haagse gerechtshof, dat tegelijk werd uitgesproken met het ICC-vonnis. "Het wordt steeds merkwaardiger. De verdachte is vrijgesproken, de getuigen zitten vast," zegt Göran Sluiter, advocaat van de getuigen.

Het gaat om drie Congolezen die als strijdmakkers van Ngudjolo jaren zonder vorm van proces in Congo vastzaten. In maart 2011 werden ze door Congo 'uitgeleend' aan het Strafhof om te getuigen in het voordeel van Ngudjolo (en zijn medebeklaagde Germain Katanga, over wie het ICC later zal oordelen.

Omdat de getuigen tijdens hun verklaringen in de rechtszaal de Congolese autoriteiten, onder wie president Kabila, beschuldigden van mensenrechtenschendingen, vreesden zij bij terugkeer voor hun leven. Toen ze asiel in Nederland aanvroegen, moest de Nederlandse rechter er aan te pas komen om ze toegang tot de procedure te geven. Daarna eisten hun advocaten, aanvankelijk met succes, in kort geding dat Nederland de zorg voor de getuigen op zich zou nemen. Gisteren bepaalde het gerechtshof dat de drie hun asielzaak vanuit de ICC-cel kunnen afwachten.

Intussen is het asielverzoek afgewezen, maar zijn hun advocaten opnieuw naar de rechter gestapt. Sluiter is teleurgesteld over de Nederlandse opstelling. "De menselijke maat ontbreekt volledig. De asielprocedure kan nog heel lang gaan duren. Het interesseert niemand iets dat deze mensen straks nog jaren vastzitten."

Pikant detail is dat minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans als Tweede Kamerlid nog voor de drie Congolezen opkwam. "Iemand die met belastende verklaringen over Kabila komt, overleeft het geen dag als hij wordt teruggestuurd naar Congo", aldus het Kamerlid. Als minister heeft hij er geen uitspraken meer over gedaan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden