Verdachte in jihadzaak mag naar huis

Rol van Rudolph H. kleiner dan gedacht

Rudolph H, een van de hoofdverdachten in het omvangrijke Haagse jihadproces, mag vandaag de gevangenis verlaten en zijn vonnis in vrijheid afwachten. De rol van H. is volgens de rechtbank Den Haag kleiner dan aanvankelijk werd aangenomen. Het zwaartepunt in het megaproces ligt nu vooral bij Azzedine C., alias Abou Moussa.

H. (25) heeft meer dan een jaar in voorarrest gezeten en dat ook nog eens onder een zwaar regime. Uit de vrijlating mag echter niet worden afgeleid dat zijn eventuele straf lager zal uitvallen dan het voorarrest. H. mag na zijn vrijlating geen contact zoeken met de media of met andere verdachten. Meedoen aan een demonstratie of het land verlaten is ook verboden.

H. (25) staat terecht voor lidmaatschap van een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan opruiing door de terroristische Islamitische Staat te steunen met onder meer demonstraties, lezingen via de site dewarereligie.nl, liederen via radio Ghurubaa, films en tweets. Voor diezelfde delicten zit Azzedine C. ook al veertien maanden vast. Op zijn tenlastelegging staat ook het ronselen van zes vooral jonge mannen uit de Haagse Schilderswijk.

De in het Marokkaanse Fes geboren Azzedine C. (33) wenste zich gisteren voor de Haagse rechtbank vooral te profileren als een goed en eerlijk burger. Ja, hij heeft een voorkeur voor een leven in een theocratie, in een ideale staat waarin de wetten van Allah van kracht zijn. Hij heeft echter niet een dusdanige hekel aan de democratie dat hij Nederland zou willen verlaten. Hij heeft vrouw en drie kinderen hier en kan het ook met zijn ex-schoonfamilie goed vinden.

Dat hij tot twee keer toe afreisde richting het Midden-Oosten mag niet worden uitgelegd als een poging zich bij IS te voegen. Volgens het OM duidt echter alles in die richting. Hij werd bij zijn eerste tocht vergezeld door de vermoedelijk in Syrië gesneuvelde Soufiane Z. Ze werden in Griekenland aangehouden en gaven een stedentrip als reisdoel op. Een vergelijkbaar verhaal moet een reis met zijn vrouw, eveneens verdacht, naar Zuid-Duitsland dekken.

Azzedine C. kwam op zijn vijfde naar Nederland, had op de middelbare school problemen met het gezag maar studeerde uiteindelijk af als sportinstructeur. Die kennis gebruikte hij onder meer voor het organiseren van trainingskampen in de Belgische Ardennen. Die kampen hadden alles te maken met de voorbereiding op de gewapende strijd, vindt het OM. Verdachte heeft het echter over gezellige kampen waarbij kinderen aanwezig waren. Dat er ook foto's opduiken met mannen die een patiënt met een gespalkt been op een brancard dragen, is volgens hem een onderdeel van het spel in de Ardennen. Het OM ziet niets in die visie.

Een vergelijkbaar gat zit er tussen de opvattingen over het gebruik van een pand in Den Haag. Volgens C. was dat niet meer dan een jeugdhonk waar ook op computers spelletjes werden gespeeld. Voor het OM was het niet meer of minder dan een plek waar jongens rijp werden gemaakt voor de steun aan de strijders van IS.

Opvallend tijdens de eerste behandeling van zijn zaak was dat C. niet wilde vertellen over zijn inkomen. Dat vond hij te zeer privé. Bij het aanvragen van een uitkering werd vermeld dat C. niet echt op zoek was naar betaalde arbeid, omdat hij van plan was af te reizen. Een verklaring die volgens verdachte was opgetekend door een liegende politieman. De rechters hebben tot 3 december de tijd om de verhalen tegen elkaar af te wegen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden