Verdachte geldtransacties meestal naar Suriname

Het aantal verdachte geldtransacties dat de overheid op het spoor kwam, is het afgelopen jaar stevig toegenomen.

Voor 1 miljard euro aan verdachte financiële transacties ontdekte de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU) vorig jaar. De meeste verdachte transacties waren met Suriname. Turkije, China en Nigeria prijken eveneens hoog op de ranglijst.

De FIU onderzoekt ’ongebruikelijke transacties’ als er ’aanwijzingen’ zijn dat het om een verdachte transactie gaat. Over de aard van die aanwijzingen, spreekt de FIU zich niet uit. Het totaal aantal verdachte geldbewegingen nam vorig jaar met 22 procent toe vergeleken met 2006, blijkt uit het jaarverslag van de opvolger van het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties.

FIU-Nederland zag de verdachte geldtransacties die mogelijk te maken hebben met financiering van terrorisme afgelopen jaar zelfs verdubbelen. Om hoeveel geld het gaat, kan het Korps Landelijke Politie Diensten, waaronder het FIU valt, niet zeggen.

De stijging van het aantal ontdekte verdachte transacties is volgens het jaarverslag onder meer te verklaren door grotere aandacht voor de financiële kant bij onderzoeken van politiekorpsen en andere opsporingsdiensten. Daarbij werken de verschillende opsporingsdiensten en FIU-Nederland ook veel meer samen, waardoor het rendement stijgt.

Meer dan de helft van het totale bedrag aan verdacht geld wordt via banken doorgesluisd. Dat gaat vaak in grote bedragen per keer, want het aandeel van de banken in het aantal transacties is slechts 6 procent.

De meeste financiële bewegingen (90 procent) gaan via een zogenoemde money transfer oftewel wisselkantoren. Dit is een laagdrempelige manier om snel geld naar het buitenland over te maken, veelal in kleine bedragen. Vandaar dat het verdachte bedrag via geldwisselkantoren relatief bescheiden is: maar 9 procent (99 miljoen euro).

Verdachte overboekingen via money transfer gingen meestal richting Suriname, gevolgd door Turkije, Nigeria, de Nederlandse Antillen en de Dominicaanse Republiek.

De meeste ongebruikelijke transacties via geldwisselbureaus gingen naar Turkije, gevolgd door Suriname, China, Dominicaanse Republiek en Colombia.

Er kwam ook verdacht geld Nederland binnen, het meeste uit Italië, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en Oostenrijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden