Verdachte gaat vrijuit na inzet pedolokker door politie

null Beeld anp
Beeld anp

Een 38-jarige man wordt niet langer vervolgd voor het maken van een seksueel afspraakje met een 13-jarige jongen via internet. In werkelijkheid sprak de man af met een pedolokker van de politie. Volgens het gerechtshof in Den Haag kan iemand na de inzet van een pedolokker volgens de wet niet meer worden vervolgd, zo oordeelde het hof dinsdag.

Het hof verwijst naar de totstandkoming van de wet. Daarbij zegde de toenmalig minister van Justitie toe dat iemand niet vervolgd kan worden als het 'slachtoffer' meerderjarig is. 'Feitelijk maak je een afspraak met een meerderjarige', lichtte een woordvoerster toe. Dat is niet strafbaar, ook al gaat iemand ervan uit dat degene met wie hij afspreekt minderjarig is.

De huidige minister Ivo Opstelten staat niet afwijzend tegenover het gebruik van dit soort lokagenten. Hij gaat nu kijken of er toch nog een wettelijke mouw aan te passen valt, zei hij dinsdagmiddag. Hij zei zich wel te realiseren dat het moeilijk wordt dit soort lokkers in te zetten vanwege internationale verdragen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft Opstelten ook verzocht de wet te wijzen. Daarnaast overweegt justitie nog naar de Hoge Raad te stappen. Het OM heeft 2 weken om cassatie aan te tekenen.

Justitie wilde de man vervolgen voor grooming. Dat is de juridische term voor het zoeken van seksueel contact met een kind via internet. De verdachte zou die jongen onder meer seksueel getinte berichten hebben verzonden en hem hebben gevraagd tegen betaling naar een bepaalde plaats te komen voor een ontmoeting. Toen de man aankwam op de afgesproken plek, werd hij aangehouden.

Eerder oordeelde ook al de rechtbank dat het OM de man niet kon vervolgen. Daarop stapte justitie naar het gerechtshof om in hoger beroep een oordeel te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden