Verdachte gaat vrijuit als doodslag wordt bewezen

Ex-Hell's angel Louis H. staat vandaag voor de rechter wegens moord op Corina Bolhaar, haar zoontje Sharon en dochterje Donna in 1984. Wordt moord bewezen verklaard, dan volgt een veroordeling: moord verjaart na 18 jaar. Wordt het doodslag, vervaldatum 15 jaar, dan is H. vrij man.

Oude moordzaak

De nu 46-jarige H. werd vorig jaar op 5 maart, een week voor de verjaringstermijn van de drievoudige moord, opgepakt. Net als zeventien jaar eerder ontkent H. dat hij iets met de zaak te maken heeft. Hetzelfde geldt voor de moord op de 22-jarige Ierse Joanne Wilson, waarvan in 1985 een been en een romp in het IJ werden gevonden. Daarvoor staat H. nu ook terecht.

Er zijn echter verschillende getuigen aan wie H. heeft verteld dat hij het drietal en de Ierse heeft omgebracht. Hun getuigenissen zijn voor het openbaar ministerie van belang om moord bewezen te krijgen. Dat zou betekenen dat officier van justitie N. Voorthuis aannemelijk moet maken dat H. met voorbedachten rade de moorden heeft gepleegd. Bij de regiezitting zei zij: ,,Er waren genoeg momenten dat hij had kunnen nadenken''. Dat H. dat had gedaan, blijkt volgens haar uit het feit dat hij Corina (33), Sharon (6) en Donna (9) doodmaakte, maar het anderhalf jaar oude zoontje Brian spaarde. Voorthuis: ,,Anderhalf jaar is te jong om getuige te zijn en herinneringen te hebben. Dus heeft hij hem laten leven.''

Voor een advocaat gaat H.'s raadsman W. Anker op een heel andere toer. Niks voorbedachte rade. Als zijn cliënt al die mensen omgebracht zou hebben, dan toch zeker in een reflex. Anker: ,,Zelden heb ik een verdachte gezien die zo onderhevig is aan zeer wisselende stemmingen. Hij is geen man met een planmatige aanpak. Het is bij hem allemaal opwelling.'' Die gewelddadige inslag en impulsiviteit leveren volgens Anker hooguit doodslag op.

Omdat niemand echt getuige is geweest van alle vier de moorden, hangt veel af van de belastende verklaringen uit de tweede hand. Op aanwijzing van misdaadverslaggever Peter R. de Vries voelde de politie vorig jaar H's ex-vriendin aan de tand. Deze Renetta van der M. had van 1996 tot 1998 een relatie met hem. Haar bedreigde hij volgens haar met de woorden dat hij al eerder 'een wijf met twee koters' had vermoord. Een vrouw die zegt twee maanden na de driedubbele moord door hem verkracht te zijn, zou hij hebben toegevoegd: ,,Bek dicht, anders kill ik je net als Corina''. Twee medegedetineerden zeggen dat H. in de bajes opschepte over de moorden.

H. ontkent niet dat hij een relatie had met Corina. Ook geeft hij toe dat hij op de dag dat de Ierse Joanne Wilson verdween een afspraakje met haar had. Volgens hem zijn ze daarna uit elkaar gegaan. Hij hielp haar vriend Stephen mee haar te zoeken in de Amsterdamse Bijlmer. Later verklaart H. gehoord te hebben dat Joanne 'ontvoerd is door buitenlanders'. Tegenover zijn vriendin -die hij bijna doodwurgt, waarvoor H. zes jaar celstraf krijgt- doet hij gedetailleerd uit de doeken hoe hij en een andere Hell's angel het dode lichaam van de Ierse vrouw in stukken hebben gesneden. De romp en een been gooit hij in het water, de rest voert hij aan varkens.

Voor Louis H. kan zijn strafblad met meer dan honderd delicten, zoals verkrachting, mishandeling en doodslag, in zijn voordeel werken. Zeker als de rechter ervan overtuigd raakt dat hij tot zijn daden komt in een opwelling. Als dat het geval is loopt hij met meervoudige doodslag op zijn geweten als vrij man de rechtszaal uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden