Verdachte dönermoorden spreekt eindelijk

Een van de advocaten van verdachte Beate Zschäpe in de rechtszaal Beeld epa
Een van de advocaten van verdachte Beate Zschäpe in de rechtszaalBeeld epa

De hoofdverdachte van een reeks racistische moorden in Duitsland, Beate Zschäpe, heeft woensdag in haar proces in München verklaard onschuldig te zijn.

De moorden schokten de Duitse samenleving: van 2000 tot 2007 pleegden Duitse neo-nazi's tien moorden, vooral op Turkse winkeleigenaren. Toch ontging de Duitse politie lange tijd het racistische motief van de 'dönermoorden', zoals ze in de Duitse media genoemd worden. Men dacht dat het om afrekeningen binnen de Turkse gemeenschap ging.

Pas in november 2011 kwam dat aan het licht, toen twee neonazi's, Uwe Mundlos en Uwe Bönhardt, zelfmoord pleegden, en de politie de moordwapens aantrof. Enige tijd later gaf Beate Zschäpe zichzelf aan bij de politie.

Proces
Zschäpe staat nu als belangrijkste verdachte terecht in het proces dat sinds 2013 gevoerd wordt. Ze wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan de moorden, en lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Tot nu toe zweeg Zschäpe hardnekkig in de 250 zittingsdagen van het proces tegen haar. Vandaag doorbrak ze het stilzwijgen. Niet letterlijk: als de rechter vragen wil stellen, houdt ze woensdag haar mond, volgens haar advocaat. Ze beantwoordt de vragen schriftelijk en op een later tijdstip.

Maar diezelfde advocaat las wel een lange verklaring voor waarin Zschäpe haar onschuld bepleit. De terroristische moorden en aanslagen die de NSU pleegden, waren volgens Zschäpe het werk van haar twee metgezellen, Mundlos en Bönhardt. Zschäpe stelt dat ze haar niet van tevoren op de hoogte brachten wat voor misdaden ze gingen plegen.

Wel erkent ze dat ze haar op de hoogte brachten van de moorden. En dat ze na de uiteindelijke zelfmoord van de twee brand stichtte in hun woning. Om bewijsmateriaal te vernietigen, zo luidt de verdenking. Maar ze stapte niet naar de politie, omdat de twee dreigden om dan zelfmoord te plegen.

In haar verklaring in de rechtszaal bood ze ook haar verontschuldigingen aan aan de slachtoffers. Dat was een verandering ten opzichte van eerdere zittingsdagen, toen ze zich onberoerd had getoond.

Lees ook de reportage terug die onze correspondent bij het begin van het proces in 2013 maakte: 'Hitlerkind' Zschäpe keert haar slachtoffers de rug toe.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden