Verdachte Boston hangt de doodstraf boven het hoofd

Dzhokhar Tsarnaev is aanspreekbaar

Terwijl Boston gisteravond met een minuut stilte de bomaanslag op de marathon van vorige week maandag herdacht, was de FBI moeizaam contact aan het leggen met de enige overlevende verdachte, de 19-jarige Tsjetsjeense Amerikaan Dzhokhar Tsarnaev. Volgens bronnen van diverse Amerikaanse media geeft die vanuit zijn ziekenhuisbed zo nu en dan met briefjes antwoord op vragen.

President Obama bevestigde gisteren dat de jongen als gewone burger zal worden vervolgd, en niet als vijandig strijder - zoals sommige Republikeinen wilden. Tsarnaev zal daarom voor een normale rechtbank verschijnen, en niet voor een militaire commissie zoals de gevangenen op Guantánamo. Daar hangt hem de doodstraf boven het hoofd, zo werd gisteren duidelijk. Tsarnaev moet terechtstaan voor het inzetten van een massavernietigingswapen.

Praten kan de verdachte niet, hij heeft een schotwond in de keel. Die kan door een politiekogel zijn veroorzaakt, of het resultaat zijn van een zelfmoordpoging. Volgens de politie heeft hij in ieder geval schoten gelost vanuit de boot waarin hij zich vrijdag verstopte, bloedend uit wonden die hij opliep bij een eerder vuurgevecht waarin zijn broer Tamerlan omkwam.

Een medestudent vertelde aan het persbureau Reuters dat hij Dzhokhar de dag na de aanslag nog had gesproken in de sportzaal van de universiteit waar hij studeerde. Volgens Zach Bettencourt praatten ze even over de bomaanslagen. "Die zijn heel makkelijk te plegen", zou Dzhokhar gezegd hebben. "Die tragedies gebeuren in Afghanistan en Irak voortdurend."

De twee broers bezaten veel wapens. Daar hadden ze geen vergunning voor - en Dzhokhar zou die vanwege zijn leeftijd ook nooit hebben gekregen. Er was ook een militair M-4 machinegeweer bij, dat in de VS niet mag worden verkocht. Verder hadden ze nog zoveel zelfgemaakte bommen in voorraad, dat ze volgens de politie waarschijnlijk nog meer aanslagen van plan waren.

Wat er in hen omging, kan Dzhokhar zelf vertellen. Het verhaal van zijn broer Tamerlan krijgt langzaam contouren door wat anderen vertellen. Centraal daarin staat zijn bezoek aan zijn ouders in Dagestan in Rusland. Mogelijk is hij daar in contact gekomen met radicale islamisten die hem tot een aanslag hebben aangezet. Maar de verzetsorganisatie 'Emiraat van de Kaukasus' zegt in oorlog te zijn met Rusland, niet met de VS.

Volgens zijn vader lag Tamerlan tijdens zijn bezoek tot laat op de dag in zijn bed. Een tante in Dagestan vertelde het persbureau AP dat hij heel veel via Skype sprak met zijn in de VS achtergebleven vrouw, een Amerikaanse bekeerlinge, en dat die hem inprentte hoe hij zich aan alle islamitische voorschriften moest houden. Zij overlegde gisteren via haar advocaat met de politie over een eventueel verhoor.

Aanslag bedreigt nieuwe immigratiewet
De broers Tsarnaev werden tien jaar geleden als vluchteling in de VS toegelaten. Ze hebben daardoor weinig te maken met het politieke debat in de VS over hoe om te gaan met de 11 miljoen veelal uit Latijns-Amerika afkomstige illegale buitenlanders. Toch kan de aanslag in Boston daar invloed op hebben.

In de Senaat wordt deze week gestemd over het geven van een beperkte verblijfsstatus aan deze groep. De Democraten wilden dat al langer; de Republikeinen hebben na de verkiezingsnederlaag van hun kandidaat Mitt Romney begrepen dat ze de Latino's iets moeten bieden. Maar in veel Republikeinse districten is de achterban al huiverig voor een 'amnestie'. Een door 'buitenlanders' gepleegde aanslag kan voor extra druk op senatoren zorgen om toch maar tegen te stemmen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden