Verdachte aanslagen: er was geen opzet te doden

(Novum/AP) - De Brits-Ethiopische verdachte van de bomaanslagen van 21 juli in Londen, Hamdi Issac, heeft tegenover Britse rechercheurs in Rome herhaald dat het niet de bedoeling was iemand te doden. De explosieven in zijn tas bestonden slechts uit een ontsteker, 'meel en een vloeibaar haarproduct'. Issac' advocate, Antonietta Sonnessa, heeft dit woensdag gezegd.

Sonnessa zei dat Issac tijdens het verhoor van dinsdag ook op foto's vier andere mannen had geïdentificeerd, van wie drie worden verdacht van dezelfde reeks aanslagen. Bij de aanslagen op een stadsbus en drie metrotreinen vielen geen slachtoffers. Alleen de ontstekers explodeerden.

Volgens Issac was het explosieve mengsel samengesteld uit 'meel en een vloeistof die voor haar wordt gebruikt', zei Sonnessa. Zij voegde hieraan toe dat Issac geen betere omschrijving van het mengsel had gegeven en zei in afwachting te zijn van een analyse van de Britse politie.

De advocate onderstreepte dat het haar cliënt ging om een publiciteitsstunt, 'om mensen de angst te laten begrijpen waarin men verkeert in oorlogslanden, waaronder Irak'. Zij zei ook dat er 'enige spijkers' in de bom hadden gezeten, 'maar de explosieven waren niet bedoeld om iemand kwaad te berokkenen, inclusief zichzelf'.

Een Italiaanse aanklager die bij het verhoor aanwezig was, Alberto Cozzella, zei dat de kwestie van een mogelijke relatie tussen de aanslagen van 21 juli en 7 juli niet aan de orde was geweest.

De 27-jarige Issac ontvluchttte Groot-Brittannië enkele dagen na de aanslagen. Hij is van Ethiopische afkomst en woonde sinds 1996 in Groot-Brittannië. Daarvoor woonde hij vijf jaar in Italië, waar hij naar school ging.

Drie andere verdachten van de aanslagen bevinden zich in hechtenis in Groot-Brittannië. Cozzella zei dat de persoon op de vierde foto vermoedelijk degene is die vorige maand werd gearresteerd nadat hij in een Londens park een rugzak met een bom had achtergelaten.

Issac werd op 29 juli gearresteerd in het appartement van zijn broer in Rome. Hij wordt in Italië vastgehouden op beschuldiging van internationaal terrorisme. Londen heeft om zijn uitlevering verzocht. Een rechtbankzitting daarover vindt plaats op 17 augustus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden