Verdachte aanslag Utrecht bekent

Bloemen op de plek waar drie mensen om het leven kwamen door een aanslag in een tram.  Beeld Patrick van Katwijk, ANP
Bloemen op de plek waar drie mensen om het leven kwamen door een aanslag in een tram.Beeld Patrick van Katwijk, ANP

De verdachte van de aanslag in Utrecht heeft bekend en zegt alleen te hebben gehandeld.

Redactie

Gökmen T. werd onder meer meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk ten laste gelegd. Het Openbaar Ministerie (OM) meldt dat T. alle hem verweten strafbare feiten heeft bekend. Ook zegt T. alleen te hebben gehandeld.

Afgelopen maandag schoot T. drie mensen dood in een Utrechtse tram bij het 24 Oktoberplein in de wijk Kanaleneiland. Drie anderen raakten zwaargewond.

Over de inhoud van T.'s verklaring is niets bekendgemaakt. Hij zit in volledige beperking en heeft alleen contact met zijn advocaat. Eerder vandaag werd zijn voorarrest met twee weken verlengd.

Een tweede 40-jarige verdachte is vrijgelaten. Hij was aangehouden omdat de verdachte in zijn appartement aan de Oudenoord in Utrecht werd aangehouden. Eerder deze week werden ook twee broers opgepakt, maar die bleken niets met het incident van doen te hebben en werden ook weer vrijgelaten.

Terrorisme

Hoewel het OM uitgaat van terrorisme, onder meer omdat T. zijn slachtoffers niet lijkt te kennen en ook vanwege een briefje in de auto waarmee hij na de schietpartij vluchtte, ligt de optie dat er meer meespeelt nog nadrukkelijk op tafel.

Het OM onderzoekt of T. om zich heen schoot vanwege een cocktail van ‘persoonlijke problematiek in combinatie met een geradicaliseerd gedachtengoed’. Het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie doet onderzoek naar de man.

Van T. is bekend dat hij een lang strafblad heeft. Hij kwam meermalen in aanraking met justitie en is veroordeeld voor diefstal, inbraak en verboden wapenbezit. Verder is hij verdachte in een nog lopende verkrachtingszaak. Op 1 maart kwam hij op vrije voeten toen zijn voorarrest vanwege die laatste zaak werd opgeschort. Hij beloofde toen mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek.

Lees ook:

Gökmen T., een dader in het schemergebied tussen terrorist en crimineel

Zo’n anderhalve dag na de bloedige aanslag op een tram in Utrecht rijst het beeld op van een labiele, criminele dader.

Tussen psychische problemen en terrorisme zit een dunne lijn

Het Openbaar Ministerie houdt ‘ernstig rekening’ met een terroristisch motief voor de schietpartij in Utrecht, maar ook over de psychische gesteldheid van hoofdverdachte Gökmen T. bestaan vragen. ‘De grens tussen mentale problemen en terrorisme is vaak diffuus.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden