Verdacht: op straat lopen

Politie Chicago houdt vooral zwarte inwoners aan zonder dat er grond is voor een arrestatie

De politie van Chicago heeft vorige zomer een kwart miljoen mensen op straat aangehouden, zonder hen te arresteren. Dit betreft vooral zwarten (72 procent), terwijl die maar 32 procent van de bevolking uitmaken.

Het is het zoveelste bewijs van racisme bij de Amerikaanse politie. Ditmaal staat het 13.000 mensen tellende korps van Chicago, de derde stad van de VS, te kijk. ACLU, de organisatie die voor burgerrechten strijdt, vroeg gegevens op over het aanhoudingsbeleid van de politie en kwam deze week met de resultaten.

Het blijkt dat Chicago vier keer vaker burgers aanhoudt dan in New York gebeurde toen daar in 2011 het gehate 'stop-and-frisk'-beleid (aanhouden en fouilleren op straat) op zijn hoogtepunt was. Na interventie van het ministerie van justitie moest New York dat drastisch inperken. De zwarte schaatser Shani Davis (hij haalde in februari nog goud in Heerenveen) spande in 2003 al met ACLU een rechtszaak aan tegen Chicago vanwege illegale aanhoudingen. Sindsdien zijn de aantallen echter nog dramatisch toegenomen.

Jurist Karen Sheley van ACLU spreekt van aanhoudingen die meestal niets met criminaliteit te maken hebben, maar zijn ingegeven door bewuste dan wel onbewuste vooringenomenheid. Maar liefst 93,6 op de 1000 inwoners zijn in Chicago aangehouden tussen mei en augustus, terwijl dat in New York in 2011 22,9 was.

Tv-zender Fox toog naar de zwarte wijk Englewood waar vorige zomer een kwart van de inwoners is gefouilleerd. Fox sprak daar met diverse zwarte mannen die het verhaal bevestigen: zij lopen gewoon op straat, en moeten zich overgeven aan een fouillering. In de witte wijk Lincoln gebeurde dat maar 43 keer op duizend inwoners. Het massale aanhouden in zwarte en Latinobuurten vergiftigt de verhoudingen tussen politie en burgers, aldus ACLU. Overigens heeft de politie in Chicago, de CPD, op papier een beleid dat het gehate 'racial profiling' ofwel 'discriminerend aanhouden' verbiedt.

Hoofdcommissaris Gary McCarthy ontkent de aantijgingen: "Dit is een slechte analyse gebaseerd op het vergelijken van de verkeerde data. Wij houden mensen alleen aan op basis van misdaadgegevens." McCarthy stelt dat de aanhoudingen van zwarte mannen kloppen met het profiel van verdachten.

McCarthy is zoon van een diender, en van Ierse komaf. Voor zijn komst naar Chicago in 2011 was hij politiebaas in Newark. Het ministerie van justitie heeft ook daar een racistisch patroon vastgesteld. Tachtig procent van de aangehoudenen tussen 2009 en 2012 waren zwarten, terwijl zij 54 procent van de bevolking uitmaken.

De politie moet op een 'contactkaart' verantwoorden waarom zij iemand aanhoudt. ACLU ontdekte dat dat in de helft van de gevallen niet, of op onjuiste wijze gebeurt. De organisatie wil dat Chicago data over aanhoudingen goed gaat bijhouden, openbaar maakt en agenten bijschoolt. Hoofdcommissaris McCarthy zegt dat er net 9000 agenten getraind zijn, maar dat hij 'openstaat voor een gesprek'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden