Verdacht: bij koop van een bedrijfswoning een half miljoen euro contant storten

Twee notarissen en een kandidaat- notaris zijn de afgelopen twee weken door de politie en de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (Fiod) gehoord. De drie zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het niet-melden van ongebruikelijke transacties.

Dat meldt het Functioneel Parket, het onderdeel van het Openbaar Ministerie dat belast is met onder meer de bestrijding van witwassen en financiering van terrorisme. Een van de belangrijkste maatregelen daarbij is de verplichting voor bijvoorbeeld banken, notarissen, trustkantoren, maar ook autodealers om ongebruikelijke transacties te melden bij de Financial Intelligence Unit (FIU). Elk half jaar wordt een aantal niet-melders aangepakt.

In de regio Amsterdam zijn een notaris en een kandidaat-notaris gehoord over hun dienstverlening bij de aankoop van een bedrijfswoning met een bedrijfsruimte. De koop werd gesloten voor 1,1 miljoen euro. Daarvan werd 600.000 euro gefinancierd met een hypothecaire lening. De resterende 500.000 euro werd contant gestort op de zogeheten derdenrekening van de notaris. Elke maand diende 12.000 euro te worden overgemaakt naar de verkoper. De notaris had moeten onderzoeken waar dat half miljoen euro vandaan kwam.

De tweede notaris, werkzaam in de regio Gooi en Vechtstreek, werd gehoord over een transactie ter waarde van 2 miljoen euro. Het ging om de aankoop van een bedrijfsruimte door twee Nederlandse kopers. Voor die aankoop dook plotseling een financier op uit Azië. Die wilde 1,8 miljoen euro op tafel leggen. De notaris had moeten onderzoeken hoe de twee kopers precies aan deze financier waren gekomen.

Bij de oogst van de halfjaarlijkse 'niet-meldersactie' van het OM zitten ook een paar autohandelaren. Zo zijn in Amsterdam de medewerkers van een autoleasebedrijf gehoord over het niet-melden van een aantal contante betalingen van boven de 15.000 euro. Het bedrijf was al opgevallen, doordat een aantal criminelen bij het bedrijf een auto had gehuurd.

In Breda kreeg een autobedrijf de politie over de vloer, omdat behalve auto's ook horloges werden verkocht. De goederen werden contant afgerekend, en ook hier waren het betalingen van boven de 15.000 euro. Het niet-melden van ongebruikelijke transacties wordt in de meeste gevallen bestraft met een forse boete.

Morgen doet de rechter een uitspraak in de zaak van een boekhouder uit Den Haag. De man deed de boekhouding voor een autohandelaar die met grote regelmaat contante bedragen aannam en ook voor een kwart miljoen euro aan leningen bij klanten van het autobedrijf had uitstaan. Van die leningen waren geen stukken in de boekhouding te vinden. Deze ongebruikelijke gang van zaken had bij de boekhouder moeten leiden tot een melding van een ongebruikelijke transactie. Tegen de Haagse boekhouder is een boete van 8000 euro geëist, waarvan 4000 euro voorwaardelijk.

Het OM komt elk half jaar met een overzicht van trends bij het niet-melden van ongebruikelijke transacties teneinde dit relatief onbekende delict op de kaart te zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden