Verburg stemt toch voor toelaten gen-soja

Minister Gerda Verburg (Landbouw) ziet de kansen slinken op een snel WTO-akkoord over vrijere wereldhandel. ANP Photo

Minister Verburg (landbouw) gaat later deze week in de Europese Landbouwraad tóch stemmen voor toelating tot de markt van een nieuwe soort genetisch gemanipuleerde soja.

De CDA-bewindsvrouw zal daarbij wel in een stemverklaring de zorg uiten die hierover leeft in de Tweede Kamer.

Dat is de uitkomst van een spoeddebat dinsdagmiddag. Vorige week nam de Tweede Kamer met steun van de regeringspartijen PvdA en ChristenUnie een motie aan van de SP waarin staat dat Verburg niet moest instemmen. Verburg besprak de kwestie in het kabinet en liet de Kamer vervolgens weten de motie naast zich neer te leggen.

Verburg wil niet afwijken van de lijn van het kabinet om positieve adviezen over toelating van de EFSA, de Europese Voedsel- en Warenautoriteit, te volgen. PvdA-minister Jacqueline Cramer zei hierover dat de EFSA „puur wetenschappelijke technische risico-beoordelingen” geeft. Zij maakt zich binnen de Europese Milieuraad sterk om ook de „maatschappelijke aspecten” te wegen. Harm Evert Waalkens (PvdA) en Ernst Cramer (ChristenUnie) namen er genoegen mee dat de ministers het debat over dit omstreden onderwerp voortzetten en hielden niet vast aan een blokkade op instemmen met de nieuwe sojasoort.

Boris van der Ham (D66) en Dion Graus (PVV) zijn voor toelating van de sojasoort, maar vonden ook dat het kabinet moties van de Tweede kamer gewoon moet uitvoeren. Verburg, die de motie in de Tweede Kamer ontraadde, stelde daar tegenover dat het kabinet bij „zwaar wegende overwegingen” een motie naast zich mag neerleggen.

In de Tweede Kamer vonden 75 leden, precies de helft, dat Verburg niet moest instemmen met het voorstel. Er was toch een meerderheid voor de motie, omdat in het kamp van de tegenstemmers enkele Kamerleden afwezig waren bij de stemming.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden