Verburg pakt fraude met biogas aan

Minister Verburg van landbouw pakt fraude met biovergisters aan. In navolging van Duitsland gaan controleurs per 1 januari op het erf monsters nemen van de stof die na vergisting achterblijft. Tot nu toe waren er alleen papieren controles. Mocht een boer de milieunormen bewust overschrijden, dan kan zijn installatie worden stilgelegd.

Op dit moment zijn er 180 vergisters op boerenerven. Naar schatting de helft daarvan overtreedt de voorschriften, blijkt uit gesprekken met deskundigen uit de landbouwsector en controlediensten. De vergisters die juist duurzame energie moeten opwekken, worden steeds vaker gebruikt als illegale ’afvalovens’. Zowel de leveranciers van restproducten als agrariërs worden verdacht van fraude. Volgens de algemene inspectiedienst AID is met de huidige wetgeving niet te controleren welk afval boeren in hun vergister dumpen. Nederland is daarmee ’een walhalla voor groene fraude’.

In Nederland komen minder afvalstoffen voor biovergisting in aanmerking dan in het buitenland, waardoor deze installaties moeilijk rendabel zijn te maken. Dit leidt volgens een recent rapport van het Landbouw Economisch Instituut (LEI ) tot een zeer ’hoge fraudedruk’. Daarnaast is er in Nederland, in tegenstelling tot Duitsland en België, amper toezicht op de afvalstromen naar de vergister, en wordt de administratie slechts steekproefsgewijs gecontroleerd.

In een vergister wordt uit een mengsel van mest en organische restproducten biogas gewonnen. Dit gas kan weer worden omgezet in duurzame elektriciteit en warmte. Agrarische ondernemers werken in Nederland met co-vergisters. Niet meer dan de helft van de inhoud mag bestaan uit mest, en die wordt aangevuld met stoffen van plantaardige of dierlijke herkomst.

Voor die toegevoegde co-stoffen gelden strenge voorwaarden. Alleen de bijproducten die door de overheid op een ’positieve lijst’ zijn gezet, mogen worden gebruikt. Maar deze lijst is zeer beperkt. Om de vergisters toch gevuld te krijgen, worden de co-stoffen daarom geïmporteerd. Nederland kan echter niet controleren wat de herkomst van die stoffen is, omdat zulk onderzoek in het buitenland geen prioriteit heeft. De verdenking bestaat dat Nederlandse toeleveranciers en de ondernemers zelf ook verboden stoffen toevoegen. Op die manier komen zij voordelig van hun afval af.

Naast de scherpe controle die minister Verburg voorstelt, wil het departement de lijst met stoffen die bij vergisting zijn toegestaan, fors verruimen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden