Verbruggen zwaait af met straatgevechten

Al jaren sluimerende conflicten zijn in de laatste dagen van HeinVerbruggen als voorzitter van de UCI tot een uitbarsting gekomen. Zeoverschaduwen de start van het WK in Madrid.

door John Graat

Om nog wat olie op het vuur te gooien, kwam de Franse sportkrantl'Equipe gisteren met de beschuldigingen van corruptie in de leiding vande internationale wielerunie. Bestuurders uit Burkina Faso en Algerijebeweren dat Verbruggen de verkiezing van een voorzitter van het Afrikaansecontinent bewust heeft gemanipuleerd. 'Tegen betaling' zouden er stemmenzijn geworven om in Afrika een voorzitter aan de macht te krijgen die hetbeleid van Verbruggen steunt. Dat zou weer van belang zijn bij deverkiezing van de opvolger van de Helmonder als UCI-voorzitter.

Verbruggen heeft zich met zijn opvolging het afgelopen jaar flinkbemoeid. Al in augustus vorig jaar, toen hij zijn afscheid aankondigde, gafhij openlijk zijn steun aan zijn Ierse medebestuurslid Pat McQuaid.Daardoor is hij de afgelopen maanden onder vuur gekomen. Sylvia Schenk, hetDuitse bestuurslid van de UCI, diende bij de ethische commissie van het IOCeen aanklacht in. Zij stelde dat McQuaid voor zijn kandidatuurongeoorloofde financiële steun had ontvangen.

De twee andere kandidaten voor het voorzitterschap, de Maleisiër Singhen de Spanjaard Moreno, protesteerden ook tegen de gang van zaken. VolgensVerbruggen is Singh volledig ongeschikt voor de functie. Moreno zou slechtseen stroman zijn van de organisaties van de Vuelta (Unipublic) en de Tour(ASO) die de macht zouden willen grijpen in de wielerwereld. Om tevoorkomen dat een van hen zou worden gekozen, stelde Verbruggen zich teelfder ure in het geheim alsnog kandidaat voor een nieuwe ambtstermijn.

Vanwege 'het blokkeren van een democratisch verkiezingsproces' legde deSpaanse bond afgelopen vrijdag bij een Zwitserse rechter het verzoek neerom Verbruggen voor het beslissende congres van vrijdag 'onder curatele' testellen. Ze willen niet dat hij de hamer in handen heeft als een nieuwevoorzitter moet worden gekozen. Om zoveel 'vijandigheid' bij de Spaansegastheer besloot Verbruggen de vergadering van zijn bestuur van gisterenvan Madrid over te hevelen naar Gen'eve. Hij schreef een brief aan koningJuan Carlos waarin hij begrip vroeg voor de bizarre afwezigheid van de UCIbij de openingsceremonie gisteravond in Madrid.

Zo zijn jaren sluimerende conflicten ontaard in straatgevechten.Verbruggen ging de laatste tijd steeds wilder om zich heen slaan. Vorigeweek noemde hij Wada-voorzitter Dick Pound nog 'een smeerlap' omdat die inde affaire-Armstrong zijn integriteit in twijfel had getrokken. Over dedopingproblematiek had Verbruggen altijd meningsverschillen met de Fransen.Met Tour-eigenaar ASO brak hij vorige maand rigoureus omdat 'die arroganteFransen' zijn Pro Tour niet pruimen.

Verbruggen zegt per se te willen voorkomen dat ASO de heleprofwielersport overneemt. Het opbouwwerk dat hij vanaf 1992 bij de UCIverrichtte, mag nu niet verkwanseld worden, is zijn standpunt. Vandaar dathij nu over zijn graf heen wil regeren. De vraag is alleen of McQuaid alsvoorzitter sterk genoeg zal zijn om overeind te blijven in de slangenkuildie het zwaar verdeelde wereldje is geworden.

Op de beschuldigingen uit Afrika reageerde de UCI laconiek. Devoornaamste bron, Amada Diallo, werd in mei met grote meerderheid verslagenin de verkiezingen voor de Afrikaanse wielerunie. Hij komt uit Burkina Fasoen de ronde van dat land wordt georganiseerd door ASO, eigenaar van de Tourén l'Equipe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden