Verbroederd juicht iedereen het hardst voor elkaar

Van onze redactie Zanzibar UTRECHT - Hassan staat achter een lessenaar, en Saïd achter een tafeltje met ingrediënten voor Marokkaanse thee. “Hier staan we dan. Met ons potje thee tussen al die echte kunst. Hopelijk hebben jullie iets geleerd van deze nieuwe Nederlanders. Smakelijk en tot ziens.”

Op droge toon vertelt Hassan hoe hij en Saïd (allebei 13, “we kennen elkaar vanaf onze geboorte”) als kleuters ontdekken dat Nederlandse jongetjes in het park een bal anders noemen dan zij. “Vanaf die dag weten we dat we een culturele minderheid zijn”, zegt Hassan uit Breda plechtig.

Met hun sketch, bestaande uit een lesje thee zetten, en hun geheel eigen invulling van het begrip 'kunst', won het tweetal zaterdag een 'gouden ratje' in de categorie 'Alles mag' van de Kunstbende-finale.

Zesduizend

In zeven categorieën streden jongeren met driehonderd verschillende acts, foto's en kunstwerken om een gouden, zilveren of bronzen ratje. Zij waren doorgestroomd uit de voorrondes die de afgelopen maanden in alle provincies gehouden zijn. In totaal deden 6 000 jonge artiesten mee, een recordaantal in het zevenjarig bestaan van de kunstwedstrijd voor jongeren.

Voor de finale mochten deskundigen kiezen wie de beste van Nederland zijn. Ronald Giphart zat in de jury voor de categorie 'taal' en Anneke Giersbergen, zangeres van The Gathering, zat in de categorie 'muziek' om cijfertjes te geven.

Toch is winnen niet waar het om gaat bij deze wedstrijd die door het ministerie van cultuur in het leven werd geroepen. Het gaat erom dat iedereen kan meedoen, dat iedereen lol heeft en met allerlei kunstvormen in aanraking komt. Daarom mochten de deelnemers aan de finale naar een workshop-weekend. De verbroedering die daar moet zijn ontstaan was merkbaar.

Divers

Het thema dit jaar was 'nieuw', en de interpretaties ervan waren net zo divers als de kunstvormen. Twee meisjes op de blokfluit, een Cranberries-imitatie, een foto van in ijsblokjes gesmolten plastic babietjes (hoofdprijs fotografie). Een kunstwerk bestaande uit een bak met maden en een rechthoek van boterhammen, een professioneel opgezette modeshow, een eenzame harpspeelster, een liefdesdrama.

De jury werd op het hart gedrukt vooral te letten op enthousiasme en niemand de grond in te boren. “Het belangrijkste is meedoen”, roepen de presentatoren dan ook om het hardst. “Jullie zijn allemaal winnaars.” En zo voelen ze zich ook. De opwinding en de plankenkoorts maakt de dag toch al onvergetelijk. Al moet daarbij wel worden opgemerkt dat het merendeel van de ruim drieduizend bezoekers bestond uit vrienden, familie en kennissen, die soms nog zenuwachtiger leken dan de deelnemers zelf.

De vader van een Drentse computerkunstenaar springt het podium op als de computers van zijn zoon het begeven, terwijl moeder hem vanuit de zaal bemoedigend toespreekt. Tijdens het optreden van de Limburgse grungeband Freaky basement zorgt de vaste aanhang uit het zuiden van het land pogoënd en stage-divend voor Heideroosjes-taferelen voor het podium.

Zoals dat gaat in de showbiz, vloeien er ook tranen. Tijdens het optreden van het Gelderlandse danstrio Novice hapert de cd, waarop de twee danseressen huilend afdruipen naar de zijkant van het grote podium. De immer oplettende cameraman van de Kunstbende, die de twee meiden in close up wil nemen, krijgt een rot-op-met-je-klote-camera naar zijn hoofd. Maar de dames krijgen een herkansing en halen uiteindelijk het gouden ratje binnen met een expressieve moderne dans-uitvoering, waarbij twee meiden als felle katten reageren op de opkomst van de derde danseres, 'de indringster'.

Alsof er geen Nederland-Zuid-Korea bestaat, staan duizenden jongeren vlak voor de prijsuitreiking voor het podium uitzinnig te dansen. De Kunstbende is geslaagd in haar opzet: voor deze jongeren gaat hun eigen kunst boven voetbal. En het belangrijkste doel is bereikt: tijdens de bekendmaking van de winnaars juicht iedereen het hardst voor elkaar.

Zaterdag op Zanzibar meer over de Kunstbende. Met onder andere de winnaar in de categorie 'taal'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden