Verbouwing van Chrystal Cathedral zorgt voor ophef

REDACTIE RELIGIE EN FILOSOFIE

De verbouwing van Chrystal Cathedral in Californië van protestantse televisiekerk tot rooms-katholiek godshuis verloopt niet zonder slag of stoot. Nu is er onenigheid ontstaan over de toekomst van de zogeheten 'Walk of Faith', een promenade rond de grote glazen kerk met onder meer 1800 luxe marmeren herdenkingsstenen.

Het rooms-katholieke bisdom Orange, dat de failliete kerk vorig jaar voor miljoenen kocht van de predikantenfamilie Schuller, wil af van de gesponsorde stenen in de tuin van het glazen gebouw, dat wereldberoemd werd door het tv-programma 'Hour of Power'. De kerk moet worden opgeknapt tot een plaats 'waar Christus centraal staat'. In de plannen is er voor de marmeren grondbedekking niet langer plaats, stelt het kerkbestuur in een verklaring.

Het voornemen is tegen het zere been van de schenkers. Aan de nabestaanden werd beloofd dat de stenen decennia zouden blijven liggen. De oprichter van de glazen kerk, predikant Robert Schuller, verkocht de stenen in de jaren negentig voor bedragen die opliepen tot 3000 euro. Op ieder stuk marmer staat een bijbeltekst met daaronder de naam van degene die daar herdacht wordt.

Volgens regionale media zijn verschillende donoren ten einde raad. Zo ook Judy de Clerq, een 88-jarige vrouw die volgens zender CBS Los Angeles niet meer stopte met huilen toen ze het bericht vernam. De vrouw betaalde 6000 dollar voor twee stenen, één ter nagedachtenis aan haar diepgelovige man en de ander aan haar zoon. Volgens haar gaat verwijderen in tegen Gods wil. "Dit zijn religieuze iconen", zegt ze.

De kerk heeft beloofd de stenen niet te vernietigen. Wie wil kan zijn exemplaar terugkrijgen. Het bisdom Orange verwijdert zoveel mogelijk aandenkens aan de tv-periode van de kerk. De naam Chrystal Cathedral werd al van de gevel gesloopt. De kerk heet sindsdien Christ Church.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden