Verbouwing Olympisch stadion gaat niettemin gewoon door

BOEDAPEST (ANP) - De Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) is er niet in geslaagd de organisatie van de Europese kampioenschappen in 2002 naar Amsterdam te krijgen. De Europese atletiekfederatie koos zaterdag in Boedapest met ruime meerderheid voor München. Lausanne was de tweede verliezer.

Amsterdam, waar het te renoveren olympisch stadion als locatie voor de EK was voorzien, kreeg in de eerste ronde van de stemming acht stemmen. Lausanne was met elf stemmen ook beduidend minder populair dan München (26). “Hat is een fikse tegenvaller”, aldus Arie Kauffman, directeur van de KNAU. “Maar er heeft een sterke kandidaat gewonnen.”

Volgens Kauffman heeft de bekendheid van het Duitse organisatietalent de doorslag gegeven. “Er zijn al veel grote sportevenementen in Duitsland geweest, steeds met goed gevolg.”

Wat de Nederlandse delegatie wel bevreemd heeft is dat het Olympia-stadion in München met 65 000 toeschouwers waarschijnlijk niet uitverkocht zal raken voor de Europese titelstrijd. “De stadions van Lausanne en Amsterdam bieden plaats aan rond de 25 000 tot 27 000 bezoekers. Dat is voor dit toernooi de ideale maat.”

De nederlaag in Boedapest heeft geen consequenties voor de verbouwing van het Olympisch Stadion in de hoofdstad. “Het nationale atletiekstadion komt er, met een internationale baan”, aldus de KNAU-directeur. “Het is jammer dat we dit EK niet krijgen, maar gelukkig hebben we niet alleen negatieve gevoelens aan deze campagne overgehouden. Het positieve is dat Nederland zich weer eens binnen Europa heeft kunnen profileren. De prettige samenwerking met de overheid en de gemeente Amsterdam is bovendien iets waarop we in de toekomst verder kunnen bouwen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden