Verbouwing is nu al controversieel

Volksvertegenwoordigers zijn het niet eens met sluiting van 5,5 jaar

WILFRIED VAN DER BLES

Minister Blok van volkshuisvesting heeft zijn besluit al genomen. Als ook de ministerraad vrijdag akkoord gaat, is het officieel: vanaf 2020 gaat het Binnenhof 5,5 jaar dicht voor een verbouwing. De kosten bedragen 500 tot 600 miljoen euro. Tweede en Eerste Kamer verhuizen tijdelijk naar het huidige ministerie van buitenlandse zaken. Gezien de reacties uit Eerste en Tweede Kamer is de beslissing op voorhand omstreden.

Bronnen aan het Binnenhof bevestigden gisteren dat Blok in overleg met minister Dijsselbloem van financiën en premier Rutte heeft besloten tot deze goedkope variant. Op tafel lag ook een 120 miljoen euro duurdere variant, waarbij het Binnenhof-complex gedurende dertien jaar in fases wordt verbouwd. Voordeel daarvan is dat de Kamers in dat geval niet weg hoeven van het Binnenhof. De vergaderingen kunnen dan tijdelijk in de Oude Zaal plaatsvinden.

Ankie Broekers-Knol, voorzitter van de Eerste Kamer, reageerde gisteren direct afwijzend. In de Tweede Kamer noemde Wouter Koolmees van de D66-fractie het besluit 'belachelijk'. Maar bij RTLZ schopte minister Dijsselbloem de bal direct terug: als de Kamers iets anders willen (lees: kiezen voor de duurdere variant), dan hebben ze heel wat uit te leggen.

Broekers-Knol zei gisteren na een overleg met de fractievoorzitters in de Eerste Kamer: "Iedereen heeft er heel veel moeite mee. Om niet te zeggen dat we er toch wel erg veel bezwaren tegen zouden hebben."

De senaatsvoorzitter zei ook 'heel verbaasd' te zijn, omdat zij nog in gesprek is met Blok. Haar voornaamste kritiek is dat het 'hele parlementaire gebeuren' bijna zes jaar weg is van de oorspronkelijke plek. "Het Binnenhof staat symbool voor de parlementaire democratie. Als we dan verspreid over de stad gaan zitten, is het een ander verhaal. Sinds 1200 is hier almaar verbouwd en telkens ging de business gewoon door. Ik zie niet waarom dit nu anders zou moeten."

Koolmees erkent dat het Binnenhof toe is aan groot onderhoud, maar dat kan volgens hem heel goed in fases. "Het gemiddelde schoolgebouw staat er slechter voor dan het parlement. Dus wij vinden dit te ver gaan en absurd." Hij betwijfelt of de verbouwing 500 tot 600 euro miljoen moet kosten bij een verbouwing die 5,5 jaar gaat duren, waarbij het hele Binnenhof op slot gaat. Hij betwijfelt ook of het 120 miljoen duurdere alternatief echt dertien jaar moet duren. Een stuurgroep onder leiding van oud-minister Liesbeth Spies adviseerde minister Blok te kiezen tussen deze twee alternatieven. Maar Koolmees vindt dat andere alternatieven moeten worden bekeken.

Naar verluidt heeft ook de VVD-fractie grote moeite met de voorkeur van Blok, maar een officieel standpunt is er nog niet. Dat geldt ook voor de fractie van de PvdA. Uit het rapport van Spies blijkt dat de gebouwen aan het Binnenhof er dramatisch aan toe zijn. Installaties zijn aan het einde van hun technische levensduur. Liften haperen regelmatig, de klimaatbeheersing deugt niet en koelmachines vallen uit. Er zit asbest in de gebouwen. Op ICT-gebied kan niets meer, omdat computerruimten en kabelgoten vol zijn. Muren zitten vol vochtplekken, tegels laten los en volgens de brandweer voldoen de gebouwen niet meer aan de veiligheidseisen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden