Verbouwing Binnenhof: Blok komt critici iets tegemoet

Beeld ANP

De slepende discussie over de renovatie van het Binnenhof duurt voort. VVD-Minister Stef Blok (wonen en rijksdienst) heeft de Tweede Kamer in een brief dinsdag drie scenario's voorgelegd.

Het kabinet houdt vast aan het plan om het Binnenhof gedurende vijf-en-een-half jaar geheel te sluiten voor een grondige opknapbeurt. Dat kost 475 miljoen euro en alle bewoners moeten dan verhuizen. Maar Blok legt nu ook twee andere voorstellen op tafel. Deze scenario's zijn iets duurder en de verbouwingen duren langer, maar hierdoor kunnen Eerste en Tweede Kamer sneller terugkeren naar het Binnenhof.

Blok komt met deze twee nieuwe varianten enigszins tegemoet aan de bezwaren die leven onder politici. Een deel van het parlement ziet liefst dat de verbouwing van het Binnenhof in dertien jaar in fases plaatsvindt, zodat niemand het complex hoeft te verlaten. Daar hangt mogelijk een prijskaartje aan van 600 miljoen euro. Daar kan Blok zich niet in vinden. Hij hikt aan tegen de hoge kosten.

Alternatief
Als alternatief komt hij nu met een voorstel dat 482 miljoen euro kost. Voordeel is dat de Eerste Kamer, het ministerie van algemene zaken en de Raad van State na iets meer dan tweeënhalf jaar na het begin van de renovatie terug verhuizen naar het politieke hart van Nederland. De Tweede Kamer krijgt wel te maken met een langere renovatieduur en moet genoegen nemen met bijna zes-en-een-half jaar verplaatsing.

Het duurste scenario van Blok is om eerst de Eerste Kamer te renoveren en als dit af is te beginnen met de Tweede Kamer. Tweede Kamerleden blijven drie jaar aan het Binnenhof zitten en zullen daarna voor vier jaar hun intrek moeten nemen in het oude ministerie van buitenlandse zaken. Wat dit scenario aantrekkelijk maakt, is dat het Binnenhof altijd bewoond zal blijven. Dit plan kost 525 miljoen euro.

Symbolische rol
De aanwezigheid van politiek op het Binnenhof vervult een symbolische rol voor veel parlementsleden. De kwestie ligt volgens voormalig CDA-minister Liesbeth Spies, die eerder de renovatie onderzocht, erg gevoelig. Afgelopen zomer zei ze in deze krant: "Voor het parlement is deze verhuizing een gruwel. Stel je voor dat een hele generatie politici de sfeer van het Binnenhof niet mee zal krijgen."

Een andere partij die ook baalt van de renovatie is de gemeente Den Haag. Het Binnenhof is een toeristische trekpleister. Het kabinet wil dat het complex ook tijdens de verbouwing aantrekkelijk blijft voor bezoekers. Blok denkt aan een informatiecentrum, een luchtbrug over het Binnenhof en zogeheten ' hard hat tours', rondleidingen langs de gebouwen als ze in de steigers staan. Aan Prinsjesdag verandert in ieder geval niets.

De Tweede en Eerste Kamer moeten zich nog uitspreken over de renovatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden