'Verbouwd' ACV vertoont gebreken

ASSEN - ACV beleefde zaterdag de grootste deceptie voor eigen publiek sinds het seizoen 1986-'87, toen het Friese Blauw Wit '34 naar Assen kwam, zag en met 0-3 overwon. Zaterdag sloeg Genemuiden hard toe bij de vooruitgeschoven seizoen-ouverture: na het superieure kampioenschap en een seizoen zonder thuisnederlagen werd ACV kansloos naar 1-4 gespeeld.

PETER WILSCHUT

De titelabonnee uit Assen heeft in de zomerperiode een ingrijpende verbouwing ondergaan. Mariano Bombarda (naar FC Groningen), Roeland Deuring en René van Spijker (beiden naar Heracles) verkozen een bestaan als voetbalprof, routinier Peter Kuntz voetbalt thans in ACV 4. Vooralsnog lijkt het er echter op dat de selectie na de zware verliezen alleen maar links en rechts een lik verf heeft gekregen. De van SJS gekomen trainer Ron Jans, die de succesvolle Johan Zandstra is opgevolgd, heeft voor de sleutelposities nog geen sluitende oplossingen kunnen bedenken. Spits Bert Meertens mocht het zaterdag proberen als opvolger van libero Kuntz, maar zijn kracht werd aan het front zodanig gemist, dat Jans de nieuwe aanvoerder bij 0-3 alsnog naar zijn vertrouwde stek stuurde. Spelmaker Johan Pitstra kwam op het middenveld te zwemmen. Nooit kon hij een bal fatsoenlijk kwijt aan de op dit moment armetierige driemansaanval Brinks - Feijen - De Vegt.

In de samenstelling van die aanval zit de noviteit en tegelijkertijd het meest nijpende probleem bij ACV. Met Bombarda en Meertens ging van het front altijd dreiging uit. Behalve het feit dat Jans drie in plaats van twee voorwaartsen opstelt, en daarmee een door ACV langdurig gehanteerd systeem heeft verlaten, missen de drie nieuwe aanvallers gewicht om in de dekking aanspeelbaar te zijn. ACV moet nu naar een nieuw type voetbal groeien, waarbij veel meer combinatie-vermogen wordt gevraagd van de voorwaartsen. Die ontwikkeling is begrijpelijkerwijs nog onvoldoende ingeslepen. Daarnaast lag de zwakte van ACV zaterdag vooral in het defensie op de flanken: zowel Kremer als Nijboer was te licht om Genemuidens gevaarlijke nieuwkomer Michel Westerbeek (gekomen van FC Zwolle) te bedwingen. Die tekende zelf al na vijf minuten voor 0-1 en forceerde vier minuten erna de beslissing via de assist aan de 0-2 van Lindeboom.

Binnen ACV zijn, ondanks de forse aderlatingen, de verwachtingen onverminderd hooggespannen. Voorzitter De Rijke schreef het met zoveel woorden in ACV's clubblad, Mister-ACV Bernard Scholten meent dat er “een aardig elftal staat, zeker als de geblesseerden Bos en Van de Broek terugzijn. Van een nederlaag nu lig ik niet wakker”. Jans, die nog sip keek toen de wedstrijd ter sprake was, leefde zelfs op bij de vraag wat het perspectief is voor ACV, nu de Assenaren zoveel kwaliteit hebben ingeleverd: “Brinks (ex-FC Groningen, Jalving (ex-Emmen) en De Vegt (ex-Drachtster Boys) kunnen het verlies aan voetballend vermogen goedmaken. Er is routine, scorend vermogen en fysieke kracht ingeleverd, daartegenover staat de beschikking over meer snelheid en combinatievermogen dan voorheen.”

Genemuiden laadt met de glimmende uitslag direct de verdenking van hemelbestormer op zich. Tweedejaars-trainer Gerard Marsman doet alle moeite om optimisme te tempereren: “Wij mikken op een plaats bij de eerste zes. In Spakenburg hebben de clubs het budget om gewenste spelers met bussen tegelijk aan te voeren, bij ons ligt dat anders. Dat heeft gevolgen voor het verwachtingspatroon. Al is winst bij ACV natuurlijk een geweldige opsteker.”

Genemuiden is pas anderhalve week in training, omdat de bouwvak-vakanties gerespecteerd moesten worden. De selectie was zaterdag fysiek nog niet, maar mentaal wel voldoende fris. De Overijsselse ploeg beschikt over een sterk en ingespeeld collectief, waarbij veel individuele klasse aanwezig is. De selectie-injectie met de ex-profs Eenkhoorn (TOP), Westerbeek en Duim (beiden Zwolle) maakt Genemuiden tot een ploeg om rekening mee te houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden