Verborgen juweel

(© Copyright, Johan van der Wielen) Beeld
(© Copyright, Johan van der Wielen)

Jeetje, is het alweer zo lang geleden sinds mijn column? Er is ook zoveel gebeurd in de tussentijd, onder andere een hele lange reis van bijna anderhalve maand naar Kenia. En terwijl ik op de achtergrond ‘Kayamba Kenya’ hoor zit ik achter mijn laptop voor een fris nieuw seizoen!

Ik ben niet iemand die een week op het strand ligt te bakken of twee weken naar het zuiden trekt. Ik ga ècht op vakantie of ik ga niet. En toen de mogelijkheid kwam om naar Kenia te gaan heb ik die met beide handen aangegrepen om niet alleen te doen waarvoor ik was gevraagd (workshops op een Scoutingkamp) maar ook om die andere twee dingen te doen die we zo graag doen als we op reis zijn: het land leren kennen door de ogen van de mensen zelf en iets toe te voegen middels vrijwilligerswerk.

Lees je de reisfolders door van ieder willekeurig Afrikaans land dan zijn dat vooral safari’s en de bijbehorende luxe safari lodges. Als je terugkomt van zo’n reis ben je niet alleen 3 maandsalarissen armer maar heb je in mijn ogen totaal geen beeld van hoe het land ècht is, sterker nog, volgens mij heb je een volledig verkeerd beeld. De kennismaking van het ècht leven komt niet verder dan in de dure 4x4 met getinte ramen met hoge snelheid door de dorpjes razen. Afrika is eng, daar moet je als blanke ver van blijven. En Kenia is dan helemaal gevaarlijk, je wordt hoe dan ook beroofd, en wordt je niet ziek van alle mensen die jou van alles willen aansmeren dan krijg je wel malaria. Nee, Kenia bezoek je met een echt safari reis, vanaf het vliegveld meteen door naar een luxe hotel en vanaf daar in luxe 4x4’s van nationaal park naar nationaal park, verblijvend in koloniale lodges met uitzicht op de giraffen in zonsondergang¿

Dat is niet onze manier. Net als onze eerdere kennismaking van Afrika in Kameroen en de Centraal Afrikaanse Republiek (welk land zegt u? waar ligt dat? Zoek maar op!) hebben we ook deze keer gekozen om alle facetten van het land te leren kennen en één van de fijnste manier is voor ons altijd vrijwilligerswerk gebleken. Deze keer hebben we dat gedaan door bijna twee weken in een weeshuis te verblijven om de kinderen in hun vakantie te verblijden met allerlei activiteiten. Zeker het feit dat we ons 4 jarig dochtertje, die precies vandaag 5 is geworden (!), hadden meegenomen was voor de kinderen in het weeshuis een enorme vreugde. Op die leeftijd is taal nog geen enkele belemmering en dus werd er al na een paar dagen gecommuniceerd in de algemene taal van handen, voeten, Engels en Swahili. Kinderen begrijpen elkaar perfect. En wij hebben een kijkje in de keuken mogen nemen van het Keniaanse leven, met mensen kunnen praten, kinderen mogen leren kennen, dingen mogen helpen opzetten en geweldige contacten mogen opdoen. We hebben ons enorm welkom gevoeld en hebben geen moment van onveiligheid beleefd, zelfs niet in Kibera, de op één na grootste sloppenwijk van Afrika. Stel je dienstbaar en als gast op, wees beleefd en oprecht geïnteresseerd, help mensen niet met pennen of potloden vanuit je auto maar door te luisteren naar verhalen, te complimenteren en een band op te bouwen!

Daarna hebben ook wij de prachtige natuur mogen aanschouwen, niet vanuit de dure lodges maar heerlijk vanuit de tent, rond het kampvuur zittend met de Keniaanse gidsen en hun prachtige verhalen. En ze hebben ons enorm geholpen in onze zoektocht naar de Keniaanse schatten van natuur en dieren¿ grootse avonturen hebben we beleefd, hachelijke momenten en dierbare vriendschappen gelegd. Er gaat geen dag voorbij zonder heimwee naar het continent waar je ’s avonds voldaan van de dag geniet van de sterren en de verhalen in plaats van je druk te maken over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek ¿

Afrika is ons verborgen juweel¿ eenmaal geweest wil je altijd weer terug. En tussen al je beeldmateriaal vind je ook verborgen juwelen, een foto die op het eerste gezicht niet opvalt maar bij beter bekijken aan sterkte en kracht wint. Zo ook dit beeld van de Flamingo’s in Lake Nakuru, hoe langer ik er naar kijk hoe sterker hij wordt. De compositie (zo centraal als maar mogelijk) klopt, rond de middelste Flamingo lijkt de rest verdiept in het water¿ een mooie balans!

Het uitgebreide bericht met veel meer beelden van de Wieden is te lezen op mijn website , klik hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden