Verborgen camera gevonden in sauna, naaktbeelden online verspreid

De sauna in Nederasselt waar een verborgen camera werd aangetroffen. Beeld ANP
De sauna in Nederasselt waar een verborgen camera werd aangetroffen.Beeld ANP

De politie heeft een nog werkende verborgen camera gevonden in een sauna in Nederasselt. Daar werd onderzoek gedaan nadat vorige week bleek dat naaktbeelden van Nederlandse handbalsters die de sauna bezochten, op internet rondgingen.

Kristel van Teeffelen

Niet alleen de sportsters blijken slachtoffer. De politie kreeg de afgelopen dagen meerdere aangiftes en meldingen over de Sauna & Beauty Oase in het Gelderse dorp.

Naast een verborgen camera die aanstond, vond de politie ook drie camera's die het niet deden. De apparaten en bekabeling zijn in beslag genomen. De politie noemt dat 'belangrijke aanknopingspunten' in het onderzoek naar wie de beelden van naakte saunagangers online heeft gezet.

Er zijn verschillende scenario's mogelijk. De eigenaar van de sauna deed in februari aangifte van een hack. Mogelijk zijn de beelden dus verspreid omdat iemand toegang wist te krijgen tot de beveiligingscamera's van de sauna. Het is een algemeen bekend probleem dat die apparaten lang niet altijd goed beveiligd zijn, terwijl ze wel aan internet gekoppeld worden. Maar nu er een verborgen camera is gevonden, is ook de vraag: wie heeft die daar geplaatst?

Ook de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft inmiddels aangekondigd onderzoek te gaan doen naar cameratoezicht in sauna's. Op plekken waar mensen naakt zijn, mag helemaal niet gefilmd worden. Dat is een schending van de privacy, ook al hangen de camera's daar voor de veiligheid, waarschuwde de privacywaakhond eerder al. In 2016 liet de AP de branche weten de regels strenger te gaan handhaven, nadat er 'steeds vaker signalen' binnenkwamen over camera's in sauna's.

Online

Ook het uploaden van de heimelijk gemaakte beelden naar een website mag niet. Toch gebeurt dat op grote schaal, toonde de NOS afgelopen weekend aan. Op verschillende webfora worden blootfoto's en -video's, voornamelijk van vrouwen, die stiekem zijn gemaakt enthousiast met elkaar gedeeld. Moeilijk is het niet om daar toegang toe te krijgen. Soms moet je een paar tientjes betalen, soms is het aanleveren van materiaal genoeg om de foto's van anderen te kunnen bekijken.

De website die de voornaamste verspreider was van de beelden uit de sauna in Nederasselt, is door de politie gesommeerd het materiaal te verwijderen. Maar dat betekent dus niet dat ze daarmee ook van internet verdwenen zijn. De beelden staan inmiddels op verschillende websites. De politie zegt daar weinig tegen te kunnen doen.

Mensen die op de beelden staan, kunnen de beheerders van de websites verzoeken om het materiaal te verwijderen. Maar het is dus maar de vraag of die daaraan gehoor geven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden