Verborgen agenda tegen dorpsschool

Kleine scholen leveren slecht onderwijs, door krimp neemt het aantal kleine, slechte scholen toe en dus moet er zo snel mogelijk schaalvergroting plaatsvinden. Daarbij hoort dat we afstappen van de denominaties; gewoon alle scholen openbaar.

Het lijkt wel eens alsof dit de verborgen agenda is van al diegenen die berichten over deze kwestie de wereld insturen. Sommige lokale en regionale overheden in het noorden sturen met hun huisvestingsbeleid en extra geldmiddelen voor bijvoorbeeld de brede school ook behoorlijk effectief deze richting op.

De boodschap dat groot goed is en klein slecht, is te simpel en bezijden de waarheid. Natuurlijk is het lastig om in een kleine school met combiklassen goede kwaliteit te leveren. Dat vraagt topdocenten; gelukkig zijn die er. Niet voor niets is de kwaliteit van 85 procent van de kleine scholen volgens de inspectie in orde.

Daar mag dan nog bij bedacht worden dat juist op het platteland ook relatief weinig kinderen verwezen worden naar het speciaal onderwijs; misschien ook wel een voordeel van de kleine schaal. Veel kleine scholen weten bovendien hun schaalnadeel te compenseren door nauwe samenwerking met andere scholen en door bestuurlijke schaalvergroting.

En dan het streven om alle overblijvende scholen openbaar te maken. Ons onderwijsstelsel biedt gelukkig keuzeruimte voor ouders, een grote mate aan variatie tussen scholen en ook scholen die qua levensovertuiging aansluiten bij wat ouders voor hun (jonge) kinderen het beste vinden. Christelijke scholen vormen bezielde gemeenschappen met een grote mate van ouderbetrokkenheid en in de regel prima kwaliteit. Voor het overgrote deel kennen ze een open toelating en wordt er zeer respectvol omgegaan met anders en niet-gelovigen, waardoor ze ook goed de laatste school in een dorp kunnen zijn. Dat allemaal weggooien als gevolg van een redenering die te kort door de bocht is, is niet in het belang van kinderen en ouders in krimpregio's.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden