Verbond rond Solidariteit verslaat regerende ex-communisten

WARSCHAU (AP, Reuter) - De verkiezingen van gisteren in Polen lijken een overwinning op te leveren voor de AWS, een verbond van politieke partijen die onder de naam Electorale Actie Solidariteit zijn voortgekomen uit de vroegere vakbond Solidariteit.

De AWS ligt aan de leiding met zo'n 33 procent van de stemmen. Daarmee heeft ze een voorsprong op de regerende ex-communistische Democratisch Linkse Alliantie (SLD) van premier Wlodzimierz Coimoszewicz, die op krap 27 procent staat. Op de derde plaats komt de centristische Vrijheidsunie (UW) met 13 procent, gevolgd door de Boerenpartij (PSL), in de afgelopen regeerperiode de coalitiepartner van de SLD, met 7 à 8 procent.

SLD-leider Jozef Oleksy zei gisteren dat zijn partij overweegt het premierschap aan te bieden aan de UW, als die partij een bondgenootschap aangaat. Volgens de prognoses zou zo'n coalitie met 38 à 42 procent van de stemmen echter nog ver verwijderd zijn van een duidelijke meerderheid in de 460 zetels tellende Sejm, het Poolse parlement. Met de Boerenpartij had de SLD in de laatste fase van de gezamenlijke regering een hoog oplopende ruzie.

De SLD hoopte op een goede score door te wijzen op de prestaties van de afgelopen vier jaar. De economie groeide met 25 procent, de productiviteit nam toe met 40 procent, de inflatie daalde tot 5 à 6 procent. Ook wees de SLD op de successen met integratie in het Westen. In juli werd Polen uitgenodigd tot de Navo, en binnen afzienbare tijd beginnen de onderhandelingen over toetreding tot de EU.

De AWS, afkomstig uit de ooit door Lech Walesa geleide vakbond Solidariteit, is een losse verzameling van meer dan twintig centrum-rechtse tot uiterst rechtse partijen, vakbonden en maatschappelijke organisaties. De AWS heeft een anti-communistisch, conservatief-nationalistisch programma waarin de katholieke kerk, het gezin en zuiveringen van het (ex-communistische) overheidsapparaat centraal staan.

De opkomst was laag, 45 tot 50 procent over geheel Polen genomen. Vooral in de gebieden die door de watersnood zijn getroffen, bestond weinig enthousiasme.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden