'Verboden voor scholieren' is pure discriminatie, toch?

Leerlingen van het Roland Holst College in Hilversum tonen het resultaat van een invuloefening. Beeld Werry Crone
Leerlingen van het Roland Holst College in Hilversum tonen het resultaat van een invuloefening.Beeld Werry Crone

Het briefje op de schuifdeuren van de supermarkt laat aan duidelijkheid niets te wensen over: verboden toegang voor scholieren tussen acht uur 's ochtends en vier uur 's middags. Discriminatie, oordeelt havo-4 van het Roland Holst College in Hilversum. Nee hoor, antwoordt de Tilburgse hoogleraar internationale mensenrechten Nicola Jägers.

Marijke de Vries

Zeventien verbaasde gezichten kijken haar aan. Dan volgen ze elkaar op in protest. Artikel 1 van de Grondwet zegt toch dat iedereen gelijk is? Jawel, zegt Jägers, maar deze winkelier maakt zich terecht zorgen over diefstal.

"Leeftijdsdiscriminatie geldt bij arbeid, niet bij het boodschappen doen", doceert Jägers, die ook lid is van het College voor de Rechten van de Mens. Wat niet mag: vakkenvullers ontslaan zodra ze 21 worden en jonger personeel aannemen. Nou, daar blijkt de klas wel voorbeelden van te kennen.

Morgen is het de 66ste dag van de Rechten van de Mens. Daarom trekken leden van het College (voorheen bekend als Commissie Gelijke Behandeling) deze week langs scholen door het hele land. Want, zegt collegevoorzitter Laurien Koster: "In geen enkel ander Europees land weten jongeren zo weinig over mensenrechten als hier."

Vrijblijvend
Scholen zijn verplicht er aandacht aan te besteden in hun onderwijs, maar hoe ze dat doen mogen ze zelf weten. Veel te vrijblijvend, vindt Koster. "Als staatssecretaris Sander Dekker zich afvraagt wat scholieren in de toekomst moeten leren op school, dan zeg ik: meer aandacht voor mensenrechten. Wat je daarvan meekrijgt, mag niet afhangen van de school waar je naartoe gaat."

De Hilversumse havisten dreunen uit het hoofd een heel aantal mensenrechten op: iedereen heeft recht op onderwijs, werk, een eerlijk proces, een mening, een dak boven zijn hoofd. Een rangorde aanbrengen blijkt lastiger. Hoe zit het met de grove reacties op de selfie die gekleurde spelers van het Nederlands elftal onlangs maakten? Weegt daar de vrijheid van meningsuiting het zwaarst of bescherming tegen discriminatie? Soms staan rechten op gespannen voet met elkaar, legt Jägers uit.

Geen loser
Voorzitter Koster: "Om te kunnen functioneren moet je je rechten kennen, en die van de ander. Die kennis kan ervoor zorgen dat je je eigen situatie niet als vanzelfsprekend ziet. En hij kan je matigen in je oordeel over anderen." Ook op school. "Een klasgenoot uit een arm gezin die in oude kleren loopt, is geen loser; hij kan niet ten volle aanspraak maken op zijn rechten."

Docent maatschappijwetenschappen Thomas Klijnstra beaamt dat. "Ik vind het mooi dat mijn leerlingen zich ervan bewust worden hoe goed hun uitgangspositie is. En hoe kwetsbaar die is, ook hier."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden