Verboden scheepsverf vervuilt nog steeds het water

Van een onzer verslaggevers DEN HAAG - Speciale verf die scheepswerven in de recreatievaart gebruiken om 'aangroei' te voorkomen leidt tot toenemende waterverontreiniging. Dit, ondanks een verbod op het giftige tributylin (TBT). In veel van die verven (antifoulings geheten) zit namelijk nog koper.

Het Waterpakt, een samenwerkingsverband van Waddenvereniging, Vereniging tot Behoud van het IJsselmeer en Stichting Werkgroep Noordzee, zegt dit in een onderzoek te hebben aangetoond.

Uit de op recreatievaartuigen aangebrachte verf lekt jaarlijks meer dan 18 ton koper naar het wateroppervlak (17,5 procent van de totale watervervuiling met koper). De beroepsvaart gebruikt de schadelijke scheepsverven ook, maar in mindere mate.

Het Waterpakt gaat nu onderzoeken of mechanische reiniging (het afspuiten of schoonborstelen van het schip) een alternatief kan zijn. Daarbij wordt onder meer samengewerkt met de provincies Noord-Holland en Friesland, het rijksinstituut Riza en watersporters. Volgens het Waterpakt biedt het proefproject vooral perspectief voor schepen die op zoet water liggen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden