Verboden reclame voor kankervaccin op school

De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt een onderzoek in naar de herkomst van een brief over vaccinatie tegen baarmoederhalskanker die onder meisjes op een Bredase school is verspreid.

In de brief wordt zonder omhaal reclame gemaakt voor het vaccin Gardasil van fabrikant Sanofi Pasteur MSD. Aan ouders van meisjes tussen de 12 en 18 jaar wordt meegedeeld dat zij hun dochter voor 375 euro kunnen laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker. „Het vaccin Gardasil geeft een grote mate van bescherming tegen baarmoederhalskanker”, aldus de brief. Het is in Nederland verboden reclame te maken voor middelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn.

De makers van Gardasil en de fabrikant van een tweede vaccin (GlaxoSmithKline met het vaccin Cervarix) zijn in een ongewoon felle concurrentiestrijd verwikkeld om het middel in de pen van de dokter te krijgen. Overal in het land worden, al dan niet met financiële steun van de producenten, voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd voor ouders en hun dochters. GlaxoSmithKline sponsort informatieavonden die door huisartsen worden belegd. Eind maart komt de Gezondheidsraad met een advies over de eventuele opname van een baarmoederhalskankervaccin in het Rijks Vaccinatie Programma.

De brief over Gardasil werd verspreid op het Onze Lieve Vrouwe Lyceum in Breda. Volgens de rector van de school is dit gebeurd op verzoek van de GGD West-Brabant. „Ik heb me nog wel afgevraagd of dit nu ook al een taak voor ons is, maar ik heb die brief aan de sectie biologie gegeven met het verzoek deze te verspreiden”, aldus rector C. M. Clarijs. De GGD West-Brabant ontkent de afzender te zijn van de brief. Op de brief ontbreken briefhoofd en afzender.

Ook fabrikant Sanofi zegt nooit een dergelijke brief te hebben verstuurd. „Wij zijn wel betrokken bij de organisatie van ouderavonden in de regio Brabant, maar daar wordt ons middel beslist niet genoemd”, aldus een woordvoerder.

De brief kwam terecht bij een huisarts in Breda die een melding maakte bij DGV, het instituut voor verantwoord medicijngebruik. Directeur R. Coolen van Brakel van DGV heeft gisteren klachten ingediend bij de inspectie en bij de Stichting Code Geneesmiddelenreclame.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden