Verboden namen

What 's in a name?', zeggen de Engelsen. Kennelijk veel, anders was er niet zo veel politiek-religieus gesteggel over. De Oeigoeren kunnen erover meepraten. Ze wonen in het noordwesten van China en zijn moslims.

Blij zijn ze niet met het Chinese oppergezag. Ze lijden onder kinderachtige treiterijen. Afgelopen ramadan zouden de Chinese machthebbers in de provincie Xingjiang, waar de Oeigoeren wonen, moslims hebben getart met een bierdrinkwedstrijd. Misschien is dat een kletsverhaal, maar een recent bericht over een verbod op bepaalde islamitische namen klinkt wel aannemelijk, want zulke verboden zijn er vaker geweest. Taboe zijn krijgshaftige namen, zoals, in vertaling, 'Zwaard van God', 'Strijder van God', of 'Gods Leeuw'. Evenmin mogen ouders hun kinderen nog eren met namen als Saddam Hoessein, Arafat of Bin Laden. Hun dochters mogen ze niet vernoemen naar de talrijke vrouwen die hun stempel drukten op Mohammeds leven.

De Chinezen hebben als het over naamsdwang gaat niet de primeur. Toen de Russen een deel van de moslimwereld inlijfden, kregen moslimnamen vaak de uitgang 'ov'. Voorbeelden zijn Karimov (van Abd Al-Karim) of Rahmaninov (Abd Al-Rahmaan). Eind 1984 moesten etnische Turken in het toen nog communistische Bulgarije hun Turkse islamitische namen inruilen voor Slavische.

De druk komt van twee kanten, want moslimgeestelijken verbieden gelovigen om hun kinderen niet-islamitische namen te geven. Ook andere namen vinden geen genade. In Indonesië moest in augustus een timmerman zijn naam veranderen. Hij heette al 42 jaar Tuhan, wat God betekent. Abdu Tuhan, Knecht van God, mag wel, Isa (Jezus) ook. Namen van farao's (Ramses Shaffy) zijn daarentegen volgens shariageleerden verboden, even als die van zedeloze filmdiva's.

Opmerkelijk was dat de burgerlijke stand in de Egyptische stad Damyat in 1941 wel de naam Hitler accepteerde, die een vader aan zijn zoon wilde geven. Hitler is de naam van een tiran, en ook daarmee mag je moslimkinderen niet opzadelen. Nou zagen niet alle Egyptenaren in 1941 Hitler als een tiran. Egypte was officieel onafhankelijk, maar in de praktijk deelden de koloniale Britten de lakens uit. Egyptenaren uitten hun afkeer door hun kinderen te vernoemen naar kopstukken van het nazirijk, zoals generaal Rommel.

De zuigeling Hitler ontwikkelde zich tot de topgeneraal Hitler Ahmad Al-Tantawi. Zijn naam bleek geen beletsel voor een militaire studie in de VS. Later werd hij chef van de rekenkamer, die corruptie bestreed met doofpotten. Na de revolutie van 2011 klonk hier en daar de roep om berechting van generaal Hitler. Zo ver kwam het niet, in 2013 overleed hij. Hij was de lieveling van Moebarak, maar op een foto drukt hij ook nog de hand van diens opvolger Morsi.

Goed beschouwd had de burgerlijke stand van Damyat gelijk, want het verbod op dictatornamen is onwerkbaar. Er zijn zo veel Arabische tirannen geweest dat vrijwel elke islamitische naam wel verbonden is met een ellendige dwingeland, zodat bij een strikt verbod geen enkel kind nog een islamitische naam zou kunnen dragen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden