Verboden liefde

We waren 12 tot 13 jaar en allemaal een beetje verliefd op madame Brun. Als geen ander wist de lerares Engels de hoofden van haar leerlingen op hol te brengen met haar toespelingen en dubbelzinnigheid. En ook met haar diepe decolletés. Het ging bij haar om erotisch getinte opmerkingen die, als ze raak waren, onze klas een ongemakkelijke zit en heel wat gefriemel aan onze pennen en schriften bezorgden. En als de libidineuze onderwijzeres een nieuw Engels werkwoord als 'to roll' moest illustreren, begon ze haar strakke rok van beneden naar boven op te rollen. Tot er een kritiek punt in decentie was bereikt en tot onze teleurstelling de opgerolde stof als een guillotine terug naar beneden zoefde. Ze moest net in de dertig zijn geweest en juist die leeftijd was een belangrijke component die onze seksuele prepuberale fantasie aanjaagde. Wie droomt er niet van als groen blaadje om een twintig jaar oudere lerares als eerste jachttrofee aan zijn nog kale muur te spijkeren?


In die jaren (1968/69) speelde een geruchtmakende liefdesaffaire in Frankrijk tussen een leerling van 17 jaar en zijn lerares, Gabrielle Russier, die 15 jaar ouder was. Die twee waren stapelgek op elkaar. De lerares werd door de familie van haar leerling aangeklaagd en moest vijf weken in voorarrest doorbrengen. Toen kort daarop justitie liet doorschemeren dat Gabrielle Russier misschien een jaar gevangenisstraf zou kunnen krijgen, pleegde de lerares zelfmoord. Heel het land was in rep en roer en zelfs president Pompidou toonde zijn compassie. Het jaar erop werd de film 'Mourir d'aimer', die op het verhaal van Russier was gebaseerd, een kaskraker en niet minder dan zeven liedjes bezongen het lot van de verliefde lerares, waarvan het bekendste de titel van de film draagt en door Charles Aznavour was geschreven.


Dat Alexandria Vera (24) evenveel mededogen zal ontmoeten, lijkt uitgesloten. Afgelopen vrijdag werd de lerares door een rechter in Houston (VS) tot tien jaar gevangenis veroordeeld. De rechter wenste van haar zaak een voorbeeld te stellen voor alle opvoeders 'die hun handen niet thuis kunnen houden'. De verliefde Vera had gedurende negen maanden een amoureuze en seksuele relatie met een leerling van 13 jaar. De ouders waren hiervan op de hoogte en gaven hun toestemming. De lerares raakte zwanger en onderging een abortus. Ze zal de absurd lange opsluiting (pas over vijf jaar mag ze vervroegd worden vrijgelaten) alleen moeten ondergaan. Wat ik over deze zaak heb gelezen, gaat richting een echte liefdesrelatie, zonder dwang, die van beide kanten intens werd beleefd. De jongen en zijn moeder vroegen ook clementie voor Vera bij de rechtbank, maar zij werden niet gehoord.


Vanzelfsprekend moet je optreden wanneer seks tussen volwassenen en kinderen plaatsvindt. Maar de straf is hier buiten proportie. En in tegenstelling tot deze, in mijn ogen, justitiële dwaling zou eigenlijk de Amerikaanse katholieke kerk heel wat van zijn priesters achter de tralies moeten zien verdwijnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden