Verboden huisdieren op Marktplaats gezet

Verwarring bij eigenaren over nieuwe dierenlijst van staatssecretaris Dijksma

Eigenaren van uitheemse dieren als de steppezebra en de rode neusbeer kunnen nog tot 1 juli zonder consequenties plezier beleven aan hun beest. Daarna treedt de lijst in werking waarop staat welke huisdieren zijn toegestaan, al dan niet onder voorwaarden, en welke worden verboden door staatssecretaris Dijksma (PvdA, natuur en landbouw). De reacties op deze zogenoemde positieflijst doen die naam geen eer aan.

Eigenaren die in het bezit zijn van een dier dat niet op de lijst staat, zijn er niet over te spreken. Sommige willen nu alvast van hun beest af om gedoe na de nieuwe regelgeving te voorkomen.

Op 1 juli 2014 treedt de lijst met zoogdieren die probleemloos als huisdier mogen worden gehouden, in werking. Daarnaast is er een lijst met dieren die onder voorwaarden mogen worden gehouden. De derde lijst bevat alle verboden dieren. Over de laatste twee bestaat verwarring onder de bezitters van die beesten. "Wat zijn de voorwaarden dan? Dat weet niemand nog", zegt Agnes, eigenaresse van vijf Bennetwallaby's. Ze wil niet met haar volledige naam in de krant. De Bennettwallaby, een kleine kangoeroe, staat op de lijst met dieren die straks onder bepaalde voorwaarden mogen worden gehouden.

De eigenaar die voor 1 juli in het bezit is van een zoogdier dat niet op de lijst met toegestane dieren staat, mag het beest houden totdat het overlijdt. De eigenaar mag die dieren doorverkopen, maar niet hun jongen. Dit geldt ook voor handelaren. Er komt een fokverbod voor zoogdieren die na 1 juli niet zijn toegestaan. Dit raakt ook de hobbyfokker. Die dacht eerst niet over steriliseren of castreren omdat met de jongen van een exotisch dier nog een aardig zakcentje te verdienen was.

Een rondgang op internet laat zien dat verschillende verboden dieren op sites als Marktplaats en Speurders te koop worden aangeboden. Jan Kreijkes uit Wierden is iemand die zijn twee genetkatten te koop heeft gezet. Ze staan op de lijst met verboden dieren. "Ik wil gedoe voorkomen. Ik heb die beestjes als hobby. Het zijn een mannetje en vrouwtje, dus er zullen straks ook jongen komen. Maar wat moet ik daar na 1 juli mee? Doorverkopen mag niet meer."

Wat Kreijkes het meest frustreert aan de lijst is de klakkeloosheid waarmee de reeks is samengesteld. "Er worden blind regeltjes gemaakt. De staatssecretaris zou moeten kijken naar de omstandigheden waaronder de dieren leven, niet naar de diersoort zelf." Als voorbeeld noemt hij het verschil tussen het houden van genetkatten in een papegaaienkooi of een grote volière. "Op deze manier kan Dijksma ook honden gaan verbieden."

De bedoeling is dat er ook lijsten komen voor vogels en reptielen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden