Verboden EO-krant was altijd al omstreden

De EO mag van het Commissariaat voor de Media de gratis krant Christenen in Contact niet langer uitgeven, omdat het oneerlijke concurrentie is. De krant roept sterk verdeelde reacties op.

Er werden ambitieuze woorden gesproken, die donderdag in april vorig jaar. De Evangelische Omroep (EO) presenteerde het blad Christenen in Contact, dat met een oplage van 125.000 exemplaren „in één klap de grootste krant van christelijk Nederland” zou worden. De krant zou volgens de makers ’positief nieuws uit kerken en christelijke organisaties’ bevatten.

Dat woordje ’positief’ werd met nadruk genoemd, want, zo valt in kerkelijke kringen regelmatig te horen, „de media zijn altijd zo negatief”.

Vorig najaar besloot de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) te participeren in Christenen in Contact. PKN-secretaris-generaal Bas Plaisier stelde: „We brengen op een positieve manier naar voren waar onze kerk in al haar verscheidenheid voor staat.”

Niet iedereen deelde die opvatting. In een radio-uitzending noemde Ikon-pastor Bram Grandia de EO-krant dit voorjaar een voorbeeld van de ’gevaarlijke evangelicale lobby’ die naar Amerikaans voorbeeld in Nederland zou plaatsvinden.

En volgens hoofdredacteur Lútzen Kooistra van het Friesch Dagblad, zelf een christelijke krant, vervreemdt Christenen in Contact een deel van de PKN-leden. „Die mensen herkennen zich niet in de onderwerpen die erin aan de orde komen of missen onderwerpen die er niet instaan”, aldus Kooistra, deze zomer in een informatiebulletin van de PKN.

„Ook sommige advertenties roepen een sfeer op waar deze mensen zich niet bij thuis voelen. Dit hoor ik en lees ik in mailtjes van mijn lezers. De vraag is of Christenen in Contact de breedte en de diepte van de Protestantse Kerk in Nederland weergeeft”, zei Kooistra.

Een themanummer van Christenen in Contact over de Tweede Kamerverkiezingen riep vorig jaar november wrevel op, omdat daarin alleen aandacht werd besteed aan CDA, ChristenUnie en SGP. „Als dít verscheidenheid is, dan staat het er in de PKN niet best voor”, zei Erika Meijers, theoloog, lid van de PKN en hoofdredacteur van het GroenLinks-magazine in Trouw.

Ook secretaris-generaal Bas Plaisier van de PKN was niet gelukkig met het themanummer. „Dit doet geen recht aan de breedte van maatschappelijke en politieke opvattingen binnen de PKN.”

Volgens Plaisier wil de PKN „de schijn van eenkennigheid in politieke opvattingen vermijden.”

De bijdrage van de PKN aan Christenen in Contact was aanvankelijk gratis, in ruil voor verspreiding in PKN-gemeenten. Inmiddels betaalt de kerk volgens een woordvoerder „een tegemoetkoming in de kosten van het verzenden van de krant naar onze gemeenten.”

Ook is de samenwerking tussen de kerk en de EO in Christenen in Contact ondertussen geëvalueerd. Uit het feit dat de PKN nog steeds bijdraagt, zegt de woordvoerder, mag opgemaakt worden dat kerk en omroep allebei tevreden zijn.

Volgens de regels van de mediawet meldde de EO de uitgave van Christenen in Contact aan als nevenactiviteit bij het Commissariaat voor de Media. Deze toezichthouder controleert of nevenactiviteiten van publieke omroepen wel in lijn zijn met de mediawet. Artikel 57A van die wet stelt dat dergelijke activiteiten niet oneerlijk mogen concurreren met ’andere aanbieders van vergelijkbare goederen of diensten’.

EO-directeur Hagoort zag de toetsing met vertrouwen tegemoet, zei hij. „Christenen in Contact ondersteunt de hoofdtaak van de omroep om zoveel mogelijk mensen met haar programma's te bereiken.”

Maar het Commissariaat oordeelt nu dat de uitgave van de EO niet door de beugel kan. Omdat Christenen in Contact een gratis krant is, vormt het oneerlijke concurrentie ten opzichte van andere bladen die zich op PKN-leden richten, zoals het blad Uitdaging (van EB Media) en Het Goede Leven, een uitgave van het Friesch Dagblad. Daarom moet de EO binnen zes maanden met de krant stoppen.

EB Media klaagt al langer over de EO. Zo zou het EO-vrouwenblad Eva ook een oneerlijk concurrent zijn van bladen van EB. Ook was er onenigheid over adverteren in elkaars media.

De EO zoekt nu naar een oplossing voor Christenen in Contact, laat een woordvoerder weten. „We willen heel graag dat onze krant voort kan bestaan, aangezien er een enorme behoefte aan is.” De EO kan nog bezwaar maken tegen het besluit van het Commissariaat voor de Media.

Het Friesch Dagblad werd als getuige gehoord door het Commissariaat. Of Christenen in Contact oneerlijke concurrentie is? „Die kwalificatie komt mij niet toe”, zegt Lútzen Kooistra. Evenmin wil hij zeggen dat hij blij is dat Christenen in Contact moet stoppen. „Maar ik ben wel blij dat de wet wordt nageleefd.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden