Verbod zonnebank onder 18 jaar niet wetenschappelijk

Jongeren onder de 18 mogen niet meer naar de zonnebank. Het verbod geldt al sinds 23 juli 2007. Maar vanaf deze zomer gaat de Voedsel- en Warenautoriteit boetes uitdelen als zonnecentra geen bordje ’verboden onder de 18’ bij de ingang hebben hangen.

De commentaren van de burger waren niet mals. Iedereen mag toch zeker zelf uitmaken of hij iets aan z’n melkflessen wil doen? En van de echte zon krijg je net zo hard huidkanker. Dus...

Klinkt redelijk. Maar de wetgever is ook niet gek. Er zal best een verstandige, wetenschappelijke afweging aan het verbod ten grondslag liggen. Toch?

Dat valt een beetje tegen. Het verbod vloeit voort uit een Europese richtlijn, die weer is gebaseerd op een advies van het Wetenschappelijk Comité voor Consumentenproducten. Dit Europese orgaan gaat over de veiligheid van allerlei consumptiegoederen.

De opstellers van het advies beroepen zich op onderzoek waaruit blijkt dat zonnebankgebruikers een 1,5 keer verhoogde kans hebben op een melanoom, de gevaarlijkste vorm van huidkanker. Ook presenteren ze een Britse berekening die aangeeft hoeveel het zou schelen als Engeland alle zonnebanken zou sluiten: er zouden dan jaarlijks 257 mensen minder een melanoom krijgen (op een totaal van 7321); en 54 minder zouden eraan sterven (op de 1644).

Reden genoeg om de consument in bescherming te nemen, oordelen de opstellers. Ze adviseren daarom om de uv-intensiteit van zonnebanken te beperken tot 0,3 watt per m2. Dat komt nog altijd overeen met een verzengende tropische zon. Verder dienen zonnecentra bepaalde risicogroepen te waarschuwen, zoals mensen met een licht huidtype, met veel moedervlekken of met aanleg voor huidkanker. Dat is allemaal volstrekt logisch en begrijpelijk.

Maar nu dat verbod voor jongeren onder de 18. Dat komt uit de lucht vallen aan het slot van het advies. Gedegen wetenschap lijkt er niet onder te liggen. Zijn jongeren echt zo kwetsbaar?

De allerjongste kinderen vermoedelijk wel. Baby’s krijgen al extra moedervlekken als ze onbeschermd in de zon zitten; en moedervlekken kunnen ontaarden. Verder vermenigvuldigen huidcellen zich bij kinderen sneller dan bij volwassenen, wat hen wellicht kwetsbaar maakt. En ten slotte is de schadelijkheid van zonnestraling een kwestie van optellen: hoe vroeger je ermee begint, des te hoger de totale dosis en dus ook het risico.

Maar om daarom nou te roepen dat een 15-jarige niet onder de zonnebank mag en een 18-jarige wel... Het heeft iets arbitrairs, beaamt Wietze van der Veen, directeur van het Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen en hoofd dermatologie van het Nederlands Kankerinstituut in Amsterdam. Toch juicht de deskundige de maatregel toe. Niet zozeer vanwege het wetenschappelijke fundament, maar vanwege het signaal dat de overheid ermee afgeeft: zon en zonnebank zijn niet onschuldig, ga er verstandig mee om.

Van der Veen wijst op de enorme stijging van het aantal mensen met huidkanker. In dat licht is het goed als de overheid mensen, vooral jongeren, beter bewust maakt van de risico’s. Want in kwesties van ’eigen verantwoordelijkheid’, zoals ook bij roken, kunnen jongeren best wat hulp gebruiken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden