Verbod van politieke partij komt weinig voor

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Het is niet voor het eerst dat de Centrumpartij '86 voor de rechter wordt gesleept wegens discriminatie en racisme. Het is wel voor het eerst dat een verbod van deze extreem-rechtse partij dreigt.

Na de tweede wereldoorlog is maar één keer eerder een extreem-rechtse partij verboden: de Nederlandse Volksunie van Joop Glimmerveen die in de jaren zeventig erg actief was maar electoraal geen schijn van kans had vanwege haar openlijk beleden heimwee naar het Derde Rijk.

De CP' 86 is de voortzetting van de Centrumpartij, die in 1982 een Kamerzetel haalde maar vier jaar later failliet ging aan de vele gerechtelijke processen die tegen de partij werden aangespannen. De partij kwam in 1986 in de gemeenteraden van Utrecht, Rotterdam, Lelystad, Almere en Amsterdam. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1990 behaalde de partij zetels in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar boekte CP'86 opmerkelijke winst en won gemeenteraadszetels in Alkmaar, Den Haag, Hilversum, Rijswijk, Rotterdam, Spijkenisse (3 zetels) en Zwolle.

Het Amsterdamse openbaar ministerie heeft nu zes hoofdbestuursleden en ex-hoofdbestuursleden gedagvaard: partijvoorzitter Henk Ruitenberg, hoofdbestuursleden Wim Beaux en Stewart Mordaunt, partij-secretaris Tim Mudde, ex-voorzitter Wijngaarden en tweede penningmeester Arnoud Blöte. Deze zes vertegenwoordigen volgens het OM de Vereniging CP'86 en de Stichting tot steun en toezicht op CP'86. Samen zouden de genoemde rechtspersonen een organisatie vormen, die het plegen van misdrijven tot oogmerk heeft, zoals bedoeld in artikel 140 van het Wetboek van strafrecht.

Mocht het OM de rechtszaken winnen, dan is CP'86 nog niet automatisch verboden. “Maar we zijn dan wel een eind op weg”, zegt de Amsterdamse discriminatie-officier van justitie H. J. de Graaff, die dan van plan is een verbodsprocedure aan te spannen.

Gisteravond ontkende het Amsterdams openbaar ministerie dat een verbod van de CP'86 de inzet zou zijn van het proces dat over een kleine twee weken begint en waarschijnlijk drie dagen duurt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden